Keurmerken duurzaamheid weinig bekend

3 mei 2012

UTRECHT - Consumenten zijn slecht op de hoogte met duurzaamheidskeurmerken. Slechts 1 op de 3 Nederlanders kan spontaan 1 of meer van dergelijke keurmerken noemen.

Dat blijkt uit onderzoek dat Milieu Centraal heeft laten uitvoeren. De bekendste keurmerken zijn Fair Trade, Max Havelaar, EKO en FSC.

20 Procent van de ondervraagden zegt expliciet te letten op duurzaamheidskeurmerken. 40 Procent stelt zelfs meer vertrouwen in een product te hebben als er een voor hen bekend keurmerk op staat.

Ook wil een kwart van de ondervraagden best meer betalen voor een product met een duurzaamheidskeurmerk.

Van de respondenten zou 45 procent wel meer willen weten over keurmerken, liefst op het moment van aankoop in de winkel, maar ook op internet. Ook een app op de smartphone zien ze als handig hulpmiddel.

70 Procent van de consumenten is voorstander van 1 uniform duurzaamheidskeurmerk. Dat is volgens Milieu Centraal echter moeilijk te realiseren omdat twee derde van de duurzaamheidskenmerken internationaal en dus niet alleen in Nederland, gebruikt worden.

Milieu Centraal heeft op de eigen website keurmerken, labels en logo’s op een rijtje staan.

Voor elk duurzaameidskeurmerk staat vermeld of het aandacht besteedt aan milieuaspecten, dierenwelzijn en sociale aspecten (als eerlijke handel). Bovendien staat er bij of er controle plaatsvindt, en hoe betrouwbaar die controle is.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?