Dextro Energy trekt verboden gezondheidsclaims in

6 juli 2017

Dextro Energy stopt met het gebruik van verboden gezondheidsclaims voor haar suikertabletten. De claims waren al sinds 2015 expliciet verboden, maar Dextro bleef deze gebruiken voor de suikertabletten. Foodwatch startte daarom drie weken geleden in Nederland en Duitsland klachtenprocedures tegen het bedrijf.

Gezondheidsclaims

Met de claims op de website wekte de fabrikant van de suikertabletten de indruk dat de consumptie van dextrose gezondheidsvoordelen heeft. Dit terwijl een te hoge suikerconsumptie juist enorme volksgezondheidsproblemen veroorzaakt. In 2015 verbood de Europese Commissie dergelijke claims. Het Europees Hof van Justitie bevestigde in juni 2017 dat dit verbod terecht is.

In 2016 werd Dextro ook al door de Reclame Code Commissie tot de orde geroepen vanwege het gebruik van een ongeoorloofde gezondheidsclaim in een radiocommercial. Op de website van Dextro bleef het bedrijf adverteren met diverse gezondheidsclaims. Deze claims zijn nu na de klacht van foodwatch geschrapt, zo bevestigde de advocaat van het bedrijf per brief.

Foodwatch

Foodwatch zet daarom de gestarte klachtenprocedures in Nederland (bij de Reclame Code Commissie) en Duitsland stop. Uit eerder onderzoek van foodwatch naar vitamineclaims, bleek dat dergelijke claims door de voedingsindustrie vooral worden gebruikt om ongezonde producten een gezonder imago te geven. Dit terwijl ze ervoor zijn bedoeld de gezonde keuze voor consumenten makkelijker te maken.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?