Klimaatbestendigheid: lessen uit het verleden

21 juni 2024 Redactie Food unsplash
Welke lessen kunnen er geleerd worden in hoe gewassen zich aangepast hebben aan klimaatveranderingen? Dat wil Wageningen University & Research (WUR), als onderdeel van het internationale project Ancient Environmental Genomics Initiatieve for Sustainability (AEGIS), onderzoeken. Want daarmee kunnen er toekomstbestendige gewassen ontwikkeld worden.

‘Hoe hebben ecosystemen en gewassen zich in het verleden aangepast aan klimaatveranderingen?’ door een antwoord te vinden op die vraag, willen wetenschappers van AEGIS inzicht krijgen in het aanpassingsvermogen van ecosystemen en gewassen aan klimaatverandering. Want daarmee zouden huidige landbouwmethoden verbeterd en gewassen weerbaarder gemaakt kunnen worden.

“We gaan DNA-informatie analyseren met nieuwe bio-informaticatools om te achterhalen welke moleculen planten en microben vroeger aanmaakten en wat hun functies waren”, vertelt Marnix Medema, hoogleraar Bioinformatica aan de WUR. “In het DNA van ‘voorouders’ van belangrijke gewassen en in het DNA van de microben die met deze planten samenleefden verwachten we genen te vinden die hielpen om planten te beschermen tegen ziekteverwekkers en een veranderend klimaat.” 

De genen zijn waarschijnlijk niet meer aanwezig in huidige gewassen, maar kunnen wel nuttig zijn om de weerbaarheid te verbeteren zegt hij: “Door sommige verloren eigenschappen terug te brengen in hedendaagse gewassen, kunnen we hopelijk planten minder vatbaar maken voor ziekten en beter bestand tegen gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte en droogte.”

Subsidie

AEGIS heeft een subsidie van 78 miljoen euro gekregen van de Novo Nordisk Foundation en de Wellcome Trust. Als onderdeel van AEGIS komt er een wereldwijd centrum voor omgevingsgenoomonderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen, om inzicht te krijgen in de agrarische geschiedenis en de reacties van ecosystemen op klimaatverandering over een periode van duizenden jaren.

Bron: WUR

 

Altijd op de hoogte blijven?