Klimaatdoelen Verstegen Spices & Sauces officieel gevalideerd

31 maart 2025 Redactie Food
NIEUWS | Verstegen Spices & Sauces wil officieel klimaatneutraal worden per 2050. Het bedrijf liet zijn klimaatdoelstellingen officieel valideren door het Science Based Targets initiative (SBTi). Als tussentijds doel moet de directe uitstoot via scope 1 en 2 per 2035 met 90 procent verminderd zijn ten opzichte van 2018. 

Het ultieme doel van Verstegen Spices & Sauces is om in 2050 een klimaatneutrale onderneming te zijn, ook wel Net-Zero genoemd. Zijn klimaatdoelstellingen zijn officieel gevalideerd door het Science Based Targets initiative (SBTi).

Scope 1, 2 en 3 doelen en tussendoelen

Als tussentijds doel voor 2035 wil het bedrijf zijn directe uitstoot (scope 1) en indirecte emissies van aangekochte energie (scope 2) met 90 procent verminderen ten opzichte van 2018. Volgens het bedrijf is de uitstoot binnen scope 1 en 2 sinds 2018 al met 42 procent gereduceerd. Voor Scope 2 is de uitstoot nul, omdat het alleen groene energie inkoopt.

De ambitieuze tussentijdse doelstelling gaat verder dan gebruikelijk in de sector, stelt Verstegen. Voor de scope 3-uitstoot - alle indirecte emissies die plaatsvinden in de waardeketen - volgt Verstegen de richtlijnen van het Klimaatakkoord van Parijs. Bijna de helft van de scope 3-uitstoot is afkomstig uit de teelt van ingrediënten van agrarische oorsprong.

Marianne van Keep, Chief Sales Officer (CSO) bij Verstegen: “We weten dat onze versnelde doelstelling voor scope 1 en 2 uitdagend is, maar met de huidige inzet komen we daar zeker. De grootste uitdaging ligt in scope 3. Deze kunnen we niet alleen, samenwerking is hierin essentieel. Daarom nodigen we onze keten ketenpartners uit om samen de transitie te versnellen, data te delen en samen te werken aan een duurzame toekomst.”

Regeneratieve landbouw en ontbossing doelen

Verstegen formuleerde aanvullende doelen voor de uitstoot vanuit landbouw en ontbossing. Het bedrijf streeft naar ontbossingsvrije ketens vanaf 31 december 2025 en wil de uitstoot via landgebruik en landbouw in 2030 met 30 procent reduceren ten opzichte van 2022.

Ook moet 10 procent van zijn inkoopvolume van regeneratieve landbouw komen. Het programma voor regeneratieve landbouw, dat in 2020 van start ging, is een belangrijk onderdeel van het plan van aanpak. Het programma stimuleert leveranciers om het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest te minimaliseren. Het richt zich tevens op het verbeteren van de bodemgezondheid en extra opslag van CO2 in de bodem.

Lees ook het onlangs verschenen artikel in EVMI 2 over Verstegen, genaamd ‘Innovatieve technologieën en intrinsieke motivatie’.

Lees verder

Altijd op de hoogte blijven?