HOHENHEIM - De klimaatverandering heeft gevolgen voor voedingsmiddelen. Friet kan in de huidige vorm over 50 jaar bijvoorbeeld giftig geworden zijn. Ook kan het zijn dat brood bakken onmogelijk wordt en bier niet meer zal schuimen.
Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van het Duitse Hohenheim na een experiment in klimaatkamers.
Door de verhoogde CO2-waarde in de lucht groeien voedingsgewassen eerst beter en leveren ze een rijkere oogst op, maar kwalitatief wordt die oogst duidelijk minder.
Professor Andreas Fangmeier en zijn onderzoeksteam van landbouwkundigen kweken in 6 klimaatkamers tomaten, tuin-, sojabonen tarwe, gerst en aardappelen in een klimaat dat in West-Europa over 50 jaar verwacht wordt.
'In die klimaatkamers simuleren we de CO2-concentratie van de toekomst', legt Fangmeier uit. 'De resultaten zijn ontnuchterend. Brood kan door een slechtere kleefbaarheid van de tarwe niet meer gebakken worden, bier kan minder schuimen en friet kan zelfs giftig zijn', meldt de Gazet van Antwerpen.
Dat komt door veranderde proteïneconcentraties. Bij een toename van CO2 hebben de meeste planten minder proteïnen nodig, en daarmee minder stikstof in de bladeren. Hierdoor hebben ze minder stikstof in zich die ze tijdens het rijpen naar hun vruchten kunnen transporteren, waardoor de kwaliteit dus afneemt.
Lees ook:
Tetra Pak ziet revival karton door klimaathype (21 februari 2007)
Klimaatverandering bedreigt Australische wijn (23 oktober 2006)
'Evolutie leidde tot overgewicht' (4 september 2006)