De mobiele slachthuizen, die sinds dit jaar als proef worden ingezet om kreupele of gewonde koeien ‘thuis’ te slachten, zouden leiden tot onnodig dierenleed. Dat hebben kritische NVWA-medewerkers anoniem aan RTL Nieuws laten weten.

In de provincies Friesland, Groningen en Drenthe worden sinds januari 4 ‘Mobiele Dodingsunits’ ingezet om koeien te slachten die volgens de wet niet levend vervoerd mogen worden, maar nog wel geslacht mogen worden. Daar zitten nog wel enige voorwaarden aan, want dieren die daags voor de slacht behandeld zijn met medicijnen of pijnstillers mogen niet worden geslacht voor menselijke consumptie. Om deze reden blijken boeren hun zwakke dieren niet te behandelen.

'Het is ongekend dat dit gebeurt,' vertelt NVWA-arts anoniem tegen RTL Nieuws. 'De dieren kunnen soms niet eens meer staan. Door het mobiele slachthuis stimuleer je dat boeren hun vee niet behandelen, waardoor dieren onnodig lang lijden.'

Het is niet de eerste keer dat RTL Nieuws informatie ontvangt van klokkenluiders vanuit de NVWA. Eerder werd al kritiek geleverd op de afdeling keuren van de NVWA.

Bron: Foodlog, 25/09/2019

Altijd op de hoogte blijven?