Koffiedik als grondstof voor plastic producten

22 maart 2023 Redactie Food

Foto: Andrea Tummons via Unsplash

Provincie Flevoland ondersteunt start-up OVDesigns uit Lelystad met het opzetten van een lokale circulaire keten rondom koffiedik, het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie. OVDesigns maakt van de koffiedik en gerycled plastic, producten zoals dienbladen en wandpanelen. De ‘koffiedik plastics’ kunnen meerdere keren worden hergebruikt tot nieuwe producten.

Koffiedik is een schoon en een niet vervuilde grondstof, wanneer het goed wordt gescheiden. OVDesigns haalt op dit moment de koffiedik uit Engeland, Duitsland en Frankrijk terwijl er genoeg koffiedik in Nederland beschikbaar is.  Daarom zetten Olaf Vermeulen, directeur OVDesigns en ketenmanager Marcel Roeleveld zich in om de koffiedik keten ook in Nederland op te zetten. Op deze manier ontstaat een duurzame circulaire keten. In de toekomst, wanneer OVDesigns afnemers heeft gevonden, gaan ze ook het koffiedik uit het provinciehuis gebruiken.

Keteninitiatieven Flevoland

Provincie Flevoland wil ondernemers stimuleren om circulaire producten te maken of om grondstoffen te leveren voor de circulaire economie. Daarom ondersteunt zij beginnende circulaire ketens, waarbij door de samenwerking tussen grondstoffenleverancier, verwerker en een afnemer van het eindproduct een keten gevormd kan worden. Deze circulaire ketens krijgen ondersteuning in de vorm van ketenmanagers. Meer weten over circulair ondernemen in Flevoland? Kijk op www.circulairflevoland.nl.

Altijd op de hoogte blijven?