Koken met Zeewier en Zilte Groente

28 juni 2018

Zeewier is in opkomst. Vorig jaar noemde toenmalig staatssecretaris Van Dam het nog de groente van de toekomst. Op de Noordzee is er voldoende ruimte om zeewier te kweken, bijvoorbeeld in windparken. De Nederlandse groeit langzaam. Zeewierman Toine Wilke laat in zijn boek Koken met Zeewier en Zilte Groente zien wat er allemaal mogelijk is met zeewier. Bijvoorbeeld nasi goreng met wakame, pasta carbonara met zeespaghetti en poké bowls met zeekraal.

Zeewier

Zeewier zit vol met plantaardig eiwit. Volgens het Voedingscentrum is het een prima vleesvervanger, vooral in de gedroogde vorm. Naast eiwitten bevat zeewier ook veel ijzer, jodium, Calcium en vitamine B12 en B1.

Het boek Koken met Zeewier en Zilte Groente biedt een kijkje in de keuken van Toine en toont zijn liefde voor zeewier en zilte groenten. Hij laat zien hoe deze duurzame groenten uit de zee en de duinen maaltijden lekkerder en gezonder kunnen maken. Toine geeft alle basisinformatie over de aankoop, bereiding, bewaartips en andere bijzondere ‘seacrets’. Zodat de lezer thuis aan de slag kan met ‘deze groente van de toekomst’.

Toine Wilke

Toine Wilke is bekend van SeaGreen. Deze organisatie wil mogelijk mensen overtuigen dat het eten van en koken met zeegroenten lekker, leuk en makkelijk is. Toine is biochemicus en afgestudeerd op zeewier in Ierland. Hij staat in De Duurzame Jonge 100 van 2018 en hij gaf een TedxTalk over de voordelen van (grootschalige) zeewierconsumptie.

Het boek Koken met zeewier en zilte groente is tot stand gekomen met medewerking van Bart van Olphen, bekend van Fish Tales en van onder andere de boeken Het Zeeuwse Mosselkookboek en Vis uit blik. David Loftus verzorgde de fotografie.

Dit boek is te koop bij Boek-plus.nl, de online boekhandel van Vakbladen.com die meer dan 70.000 titels binnen 24 uur kan leveren. Zonder verzendkosten. Ga naar: Koken met zeewier en zilte groente.

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?