Kweekvlees zou in de komende twee jaar in de handel verkrijgbaar kunnen zijn, stelt Mark Post, oprichter van Mosa Meat, tijdens de ProVeg New Food Conference in Berlijn. Het is Europa's eerste conferentie ooit over plant-based en cell-based proteïnen als opvolger van het traditionele vlees. Post ontwikkelde in 2013 de eerste kweekvleesburgers ter wereld. Hij is van mening dat door de opkomst van clean meat start-ups de verkoopdatum vroeger kan uitvallen. Eerder werd gedacht dat het nog drie tot vier jaar zou kunnen duren.

Dr. Chris Bryant van de Universiteit van Bath, die zijn laatste onderzoek over de acceptatie van kweekvlees door de consument dtoelichtte, denkt dat de consument bereid is kweekvlees te eten. Meer dan 50% van de consumenten heeft nog nooit gehoord van kweekvlees, dus het is waarschijnlijk dat de acceptatie zal stijgen in overeenstemming met de bekendheid", voegde Bryant eraan toe. 

Milieuvriendelijk

De milieuvoordelen van kweekvlees werden uitvoerig besproken tijdens het congres. Volgens de huidige prognoses zal de productie van kweekvlees tot 96% minder water verbruiken, 96% minder broeikasgassen produceren en tot 99% minder land gebruiken. Ook zijn er voor de productie van kweekvlees geen chemicaliën nodig zoals pesticiden en meststoffen en vindt het plaats in een gesloten systeem, waarin het afval niet in het milieu terechtkomt.

Altijd op de hoogte blijven?