Kweekvlees proeven? Dat kan nu ook in Hongkong
KWEEKVLEES | Heb je altijd al gekweekt kwartelvlees willen proeven? Ga dan naar Hongkong. Daar staat het op het menu van The Aubrey Bar. Hiermee is Hongkong het vierde land ter wereld dat goedkeuring heeft verleend aan kweekvlees.
Na Singapore, de Verenigde Staten en Israël staat nu ook Hongkong de verkoop van kweekvleesproducten toe. In The Aubrey Bar van The Mandarin Oriental Hotel kunnen gasten twee gekweekte kwartelproducten van de Australische startup Vow kopen.
Kweekvlees
Het kweken van vlees gebeurt op basis van enkele dierlijke cellen. Deze worden gevoed om spierweefsel en vet te kweken. De vermenigvuldiging en differentiatie van de cellen vindt plaats in bioreactoren gevuld met voedingsstoffen. Wereldwijd zijn er verschillende bedrijven – zoals Mosa Meat, Meatable, Aleph Farms en Vow – bezig met de ontwikkeling van kweekvleesproducten.
Singapore was het eerste land ter wereld dat kweekvlees toestond, gevolgd door de Verenigde Staten en Israël. Hongkong voegt zich als vierde land toe aan het rijtje. Consumenten kunnen twee gekweekte kwartelproducten van de Australische startup Vow kopen in The Aubrey Bar, het Japanse restaurant van The Mandarin Oriental Hotel. Deze producten kwamen eerder dit jaar ook al op de Singaporese markt.
Proeverijen
Europa staat nog geen kweekvleesproducten toe. Wel mogen in Nederland producenten sinds dit jaar proeverijen organiseren. Hieraan zijn strenge eisen verbonden. Voorafgaand aan de proeverij moet de producent een dossier met productinformatie en veiligheidsdocumenten indienen bij een speciale commissie. Deze commissie – die bestaat uit een toxicoloog, microbioloog, arts en ethicus – neemt op basis van die gegevens een besluit. Aan de proeverijen mag slechts een beperkt aantal mensen deelnemen en zij moeten vooraf allemaal een document ondertekenen waarin staat dat het proeven vrijwillig is en op eigen risico gebeurt.
Meatable had de eer om de eerste proeverij in Nederland te organiseren. Onder andere sterrenkok Ron Blaauw, Prins Constantijn en Ira van Eelen (dochter van kweekvlees-pionier Willem van Eelen) proefden een hybride varkensworstje, deels gekweekt varkensvlees en deels plantaardig. “Een heel mooie worst, ambachtelijk, alsof het van de slager komt”, oordeel Blaauw.
Novel food
Ondanks proeverijen verwachten producenten dat het nog wel even kan duren voordat kweekvlees op de Europese markt komt. Om een novel food op de Europese markt te krijgen moeten alle lidstaten goedkeuring verlenen. En er bestaat weerstand tegen kweekvlees. Zo geldt in Italië sinds 2023.
Bron: Plantbased News