Lidl lanceert de duurzame cashewnoot Way to Go Cashew. Bij de totstandkoming werkte Lidl samen met Fairtrade en Johnny Cashew Nederland. De cashewnoten zijn volledig Fairtrade gecertificeerd, de boeren ontvangen een vaste Fairtrade prijs en Fairtrade premie. Daarnaast betaalt Lidl nog een aanvullende premie.

De Way to Go Cashew is volgens Lidl de eerste eerlijke en duurzame cashewnoot. Dankzij de samenwerking met Johnny Cashew vindt zowel de productie als verwerking volledig plaats in Afrika. Daarmee wordt de CO2 uitstoot van transport met 57% gereduceerd, omdat de cashewnoten niet meer in Azië gepeld worden. Met de hulp van onder andere RVO, de Rabobank en de Universiteit van Wageningen werkt Johnny Cashew samen met Afrikaanse boeren en ondernemers om de infrastructuur voor lokale verwerking op te zetten en een directe markt te vinden voor de Afrikaanse cashews.

Hayo De Feijter, een van de initiatiefnemers van Johnny Cashew: “Onze samenwerking met Lidl is de kick-start geweest voor onze activiteiten. De afzetgarantie van de directe cashews was cruciaal voor ons om met vertrouwen de lokale verwerking op te kunnen starten.”

Altijd op de hoogte blijven?