Liga komt met YoBreak

18 januari 2007

BREDA – Danone-dochter LU lanceert begin volgende maand een nieuw product op de Nederlandse markt. Liga Yo-Break is de eerste yoghurtbiscuit op de internationale markt met levende yoghurtculturen.

‘Het lijkt een paradox’, zegt George de Bekker, Nutrition manager bij LU. ‘Er zijn yoghurtbiscuits op de markt die eigenlijk geen echte yoghurt bevatten. Immers, de levende yoghurtculturen lactobacillus bulgaricus en streptococcus thermophilus zijn in het proces afgedood. In Nederland mogen deze producten wel de naam yoghurtbiscuit dragen. In Frankrijk en België bijvoorbeeld, is dit verboden.’

LU en Danone hebben een gepatenteerde methode gevonden om Danone-yoghurt met zijn specifieke yoghurtculturen zodanig te drogen dat deze de processtap overleven. Vervolgens mengt de fabrikant het poeder in een speciale emulsie zodat deze op de biscuit kan worden gelegd.

'De specifieke bacteriën zijn ook na het drogen nog actief en blijken dezelfde overlevingsgraad in het maag-darmkanaal te hebben als gewone Danone-yoghurt. Het laatste is door TNO onderzocht en bevestigd.'

De Bekker: ‘Het opmerkelijke is dat de culturen op kamertemperatuur kunnen worden bewaard. De populatie neemt in een tijdspanne van zes maanden slechts marginaal af. Aan het eind van de THT-datum bevat een biscuit van 20,4 gram dezelfde hoeveelheid – 10 (9) cfu (colony forming units) als een beker yoghurt van 125 gram.'

Dat is een interessante optie niet alleen voor ontwikkelde markten, maar wellicht ook in landen waar een degelijke gekoelde keten ontbreekt.’

Nederland blijft vooralsnog de enige Europese markt waar het product verkrijgbaar is. LU sluit niet uit dat andere landen zullen volgen. Concrete plannen zijn er nog niet.

Een artikel over de Liga YoBreak met echte yoghurt  is te lezen in Elsevier Voedingsmiddelen Industrie van 15 maart.

Lees ook:
Danone introduceert ‘beauty-yoghurt’ (30 november 2006)

Altijd op de hoogte blijven?