ATLANTA – Antioxidant luteoline verpakt in nanodeeltjes kan het ontstaan van tumoren remmen, stellen onderzoekers van de Emory Universiteit in Atlanta na proeven met muizen.
Van luteoline, een flavonoïde uit groene groenten als broccoli, selderij en artisjokken, wordt al langer gesteld dat het een kankerremmend effect zou hebben. Door het in nanodeeltjes te stoppen werd dit effect nog vergroot, aldus het onderzoek.
De onderzoekers, onder leiding van hoogleraar hematologie Dong Moon Shin, omsloten luteoline in bolletjes wateroplosbaar polymeer, ter grootte van een tienduizendste millimeter, meldt De Volkskrant.
Oplosbaar en geconcentreerd
Door luteoline in deze deeltjes te verpakken, wordt de stof oplosbaar in vloeistoffen, zoals bloed. Zo transporteren de nanodeeltjes de werkzame stof effectiever.
Bovendien kwam de luteoline op deze manier in hoge concentraties in het bloed. De gebruikte nanodeeltjes zijn biologisch afbreekbaar en daardoor niet schadelijk.
Hoewel de groei van de tumoren werd afgeremd, kon de groei niet tot stilstand worden gebracht. Ook gaat het op dit moment uitsluitend om experimenten met cellen en muizen.
De resultaten zijn gepubliceerd in tijdschrift Cancer Prevention Research.
Lees ook:
- Nano-houdbaarheidssticker: niet onverdeeld positief (14 februari 2013)
- FDA: producten nanodeeltjes extra testen (24 april 2012)
- Nanofood voorlopig niet op EU-markt (12 mei 2010)
- Groene thee verlaagt kans op darmkanker (26 juni 2007)