Maismolen Codrico stopt met draaien

7 mei 2024 Vijaya Narasimha via Pixabay
Codrico stopt met de molenactiviteiten. De verhuizing naar de Spaanse Polder is voor de Rotterdamse onderneming de aanleiding alle activiteiten te herstructureren. Dat betekent dat de maismolen medio 2024 stopt met draaien.

Het Rotterdamse Codrico was gevestigd in de oude stadshaven op Katendrecht. Dit wordt een woon-, wandel- en uitgaansgebied in het verlengde van het centrum. Gemeente Rotterdam maakte in 2020 de deal bekend tussen projectontwikkelaar RED Company en Codrico. Het was de bedoeling dat de Codrico-fabriek binnen afzienbare tijd zou verhuizen naar de Spaanse Polder. Door (bestuursrechtelijke) omstandigheden werd deze verhuizing vertraagd. Inmiddels is het ontwerp voor de nieuw te bouwen fabriek beoordeeld en goed bevonden door de welstandscommissie en zijn alle vergunningen zijn aangevraagd.

Kernactiviteiten Codrico

Het verhuizen van bedrijfsactiviteiten en de daarmee gemoeide randvoorwaardelijkheden waren voor Codrico aanleiding om te herstructureren. Codrico gaat zich in de toekomst focussen op deze kernactiviteiten: thermisch mechanische behandeling, extrusie en functionele ingrediënten op basis van mais, granen en peulvruchten. De uitgebreide ervaring ten aanzien van de sourcing van grondstoffen zorgt voor ketenzekerheid. "De speciaalmolenproducten worden op verantwoorde manier uitgefaseerd met minimale impact op de overige bedrijfsactiviteiten", aldus Crodico. Medio 2024 stoppen de molenactiviteiten.

Het stoppen van de molenactiviteiten betekent voor Codrico het einde van een tijdperk. De maismolen van Codrico stond sinds de oprichting in 1969 internationaal bekend als leverancier van speciaal molenproducten, vooral voor de ontbijtgranenindustrie. Op de ‘piek’ werd jaarlijks 240.000 MT mais verwerkt, afkomstig uit diverse landen, waaronder speciale plata-mais uit Argentinië.

“Het aanzicht van de Rotterdamse Rijnhaven en Codrico veranderden alle twee, beide met een duidelijke visie voor de toekomst. Onze toekomst ligt bij verdere innovatie en de hoogwaardige functionele ingrediënten die we leveren. Deze verandering is voor onze klanten en medewerkers een logische keuze”, besluit Bart Struwe, CEO van Codrico.

Altijd op de hoogte blijven?