Verschillende fabrikanten, waaronder Mars, Mora, Remia en Haribo, zijn van plan E171 zo snel mogelijk uit te faseren. Dat blijkt uit emails die de betreffende bedrijven aan Foodwatch stuurden in reactie op diens verzoek te stoppen met het gebruik van het e-nummer. E171, ook wel titaniumdioxide, ligt al enige tijd onder vuur vanwege mogelijke gezondheidseffecten.

Een aantal van de bedrijven lijken zich al te hebben voorbereid op een leven zonder titaniumdioxide, een witte kleurstof die in tal van producten gebruikt wordt. ‘Hoewel titaniumdioxide onlangs nog goedgekeurd is voor gebruik door regelgevende autoriteiten, hebben we besloten om titaniumdioxide te verwijderen uit onze producten om elk risico te vermijden. In M&M’s Pinda, M&M’s Choco en Freedent is E171 inmiddels vervangen. We streven ernaar om de recepten van de andere producten begin 2020 veranderd te hebben’, zo laat Mars weten.

Haribo en Remia zeggen het ingrediënt in de loop van 2020 volledig uit te faseren. Ook Mora-producent Van Geloven stopt volgende maand met het gebruik van E171, al worden bestaande verpakkingen wel verkocht. ‘Vanaf oktober 2019 (codering THT 10-2020) zullen we de E171 uit de Mora Kalfsvlees Kroketten gaan elimineren. Daarnaast hebben we gekeken in welke andere Van Geloven producten de E171 zit en hebben we besloten deze grondstof uit al onze producten te elimineren met dezelfde timing.’ Ook de bedrijven Lindt, Goodbite en A.Vogel hebben aangegeven te stoppen met E171.

Veilig voor consumptie

Niet alle bedrijven delen de zorgen over titaniumdioxide. Brancheorganisatie CBL geeft namens de supermarkten aan dat zij zich baseren op de conclusies van de EFSA (European Food Safety Authority), die titaniumdioxide heeft goedgekeurd voor gebruik. Unilever en FrieslandCampina geven aan overleg tussen de overheid en de brancheorganisatie FNLI af te wachten.

Autoriteiten over E171

In tegenstelling tot stoffen als aspartaam, waar de meeste experts zich weinig zorgen om maken, bestaat er over E171 inmiddels gerede twijfel. Het grootste gevaar zou liggen bij zogenaamde nanodeeltjes van titaniumdioxide, die zich in organen kunnen ophopen en tumorgroei zouden stimuleren. De stof is door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de VN erkend als mogelijk kankerverwekkende stof. De voedselveiligheidsautoriteit in Frankrijk, ANSES, kwam recentelijk tot de conclusie dat er nog veel onzeker is vanwege de onvolledigheid van de beschikbare data. Op basis daarvan besloten de Franse autoriteiten E171 uit voorzorg van de Franse markt te verbannen. De Europese autoriteit EFSA gaf een positief advies, maar erkende dat er luwtes in het beschikbare onderzoek zitten. In Nederland twijfelen ook het RIVM en BuRO aan de veiligheid van titaniumdioxide.

Altijd op de hoogte blijven?