McCain sluit Belgische vestiging Grobbendonk

19 januari 2015

McCain Foods in België sluit eind 2015, begin 2016 de productielocatie in Grobbendonk. Daardoor dreigen 123 van de 197 banen geschrapt te worden. De productie van de aardappelverwerker wordt verplaatst naar de fabriek van Lutosa (sinds ruim een jaar dochter van McCain) in Leuze.

Dat is eind vorige week meegedeeld tijdens een bijzondere ondernemingsraad, meldt AGF. Het zou gaan om 92 banen in de productie en 31 op kantoor. Mogelijk kunnen 42 productiemedewerkers in Leuze aan de slag.

Alleen de banen die niet rechtstreeks met de productie samenhangen, worden voortgezet, volgens FoodHolland. Dit gebeurt zowel op het kantoor in Grobbendonk als in Waregem,

Hogere kosten

Sluiting is volgens het bedrijf nodig omdat de kosten in Grobbendonk 25 procent hoger liggen dan in Leuze. Zo kunnen aardappelen die te klein zijn voor de productie van frites, in Leuze nog worden verwerkt tot andere aardappelspecialiteiten, terwijl ze in Grobbendonk worden afgevoerd.

Ook speelt concurrentie een rol: het volume daalt en de marges in het horecasegment staan onder druk. Bovendien is de vestiging in Grobbendonk verouderd en staat deze in een woonwijk, waardoor verdere uitbreiding lastig is.

Medewerkers in Grobbendonk gingen na het bekend worden van het nieuws in staking, maar zijn vanochtend weer aan het werk gegaan. Vakbonden zitten vandaag opnieuw om de tafel met de directie.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?