McDonald’s gaat gezonder frituren

8 november 2006

AMSTERDAM - McDonald's Nederland heeft deze week nieuwe, gezondere frituurolie geintroduceerd. Het verzadigd vetgehalte van de olie is verlaagd van 15 naar 12 procent.

Vooralsnog is Nederland het enige land in Europa waarin deze verlaging is doorgevoerd. De kans is wel groot dat de McDonald's-organisaties in andere landen de gezondere olie ook gaan gebruiken, aldus een woordvoerder.

Behalve het verzadigd vet wil McDonald's ook het transvetgehalte in haar frituurolie terugdringen. Medio 2008 moet dit gehalte zijn teruggedrongen tot 2 procent. Volgens de woordvoerder is het zeer moeilijk om onder de grens van 2 procent te gaan omdat frituuroliën van nature transvet bevatten.

McDonald’s zal de nieuwe olie introduceren in Noorwegen, Zweden en Finland. Daarna zijn alle Europese (6500) vestigingen aan de beurt.

Het gebruik van de nieuwe olie zorgt er voor dat klanten van de fastfoodketen per maaltijd nog maar 0,5 gram aan bloedvatenvernauwende transvetten binnenkrijgen.

Of het product ook in de Verenigde Staten gebruikt gaat worden is niet bekend. In de VS zijn er wel andere fastfoodketens, zoals Kentucky Fried Chicken die het gebruik van transvetten hebben gereduceerd.

Lees ook:
WHO wil minder transvet in voeding (30 oktober 2006)

Big Mac wordt nog bigger (25 april 2006)

KFC voor de rechter wegens gebruik transvet (14 juni 2006)

Altijd op de hoogte blijven?