'Meer vroege dementie door slechte voeding'

10 april 2012

AMSTERDAM - Nederland staat een explosieve groei te wachten van het aantal relatieve jonge mensen met dementie. Dat is voor een groot deel het gevolg van een ongezonde leefstijl, stellen 4 Amsterdamse hoogleraren in de Volkskrant.

Nu is de gemiddelde leeftijd van mensen met alzheimer tussen de 70 en 80. De hoogleraren verwachten een toename van het aantal mensen met dementie die tussen de 50 en 60 jaar oud zijn.

Ze zien een verband tussen een ongezonde leefstijl in de vroege jeugd en dementie. "Deze ziekte wordt niet serieus genomen. In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven verpesten", zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in de krant.

Ouderdomsdiabetes

Prof. Voeding en Gezondheid Jaap Seidell wijst op de sterke stijging van het aantal kinderen met ouderdomsdiabetes. "In 2025 zullen er 1,4 miljoen mensen met diabetes zijn, van wie 85 procent met overgewicht of obesitas. De kans dat zij gaan dementeren is relatief groot."

Scherder en Seidell willen meer gaan samenwerken met  om het onderschatte probleem van obesitas onder jongeren aan te pakken. Ook de hoogleraren cognitieve neurologie Philip Scheltens en sociale geneeskunde Willem van Mechelen maken deel uit van het samenwerkingsverband.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?