Meergranenbrood niet altijd vezelrijker

15 mei 2007

DEN HAAG - Meergranenbrood is niet per definitie gezonder dan bruin- of volkorenbrood. Een grof uiterlijk en de beloftevolle naam zegt nog niets over het gehalte aan voedingsvezels.

Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond onder bakkers en supermarkten, waarbij 4 broodsoorten werden vergeleken. Bij volkorenbrood blijkt de hoeveelheid vezels steevast rond de 7 gram per 100 gram te liggen. De test staat in het meinummer van de Gezondgids.

Lijkt witbrood
Bij meergranenbrood is het verschil aanmerkelijk groter. Dan blijkt dat de term meer granen geen garantie is voor automatisch meer vezels. Zo bevat meergranenbrood van Super de Boer (zonnevolgranen) en Aldi 2 keer zo veel voedingsvezels als de meergranenvariant van Lidl. Dit brood van Lidl scoort slecht en lijkt dan ook meer op witbrood dan volkorenbrood. Het oergranenbrood van C1000 komt niet verder dan het oordeel redelijk. De rest scoort goed tot zeer goed.

Stoelgang
Volgens de bond is er steeds meer bewijs dat voedingsvezels bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten en suikerziekte. Bovendien zorgen vezels voor een goede darmwerking en soepele stoelgang. De Gezondheidsraad stelt dat slechts 5 tot 10 procent van de Nederlanders de optimale hoeveelheid vezels binnenkrijgt. Juist daarom vindt de Consumentenbond het belangrijk dat consumenten ervan uit kunnen gaan dat meergranenbrood altijd vezelrijk is.

Misleid
De bond vraagt het Ministerie van Volksgezondheid in de Warenwet een omschrijving voor de term ‘meergranen’ op te nemen. Op deze manier zullen consumenten niet langer misleid worden, zegt de Consumentenbond. De Warenwet omschrijft alleen volkorenbrood, tarwebrood en witbrood apart. Volkorenbrood bevat van deze 3 veruit de meeste voedingsvezels.

Lees ook:
Consumentenbond wil zoutconvenant (26 april 2007)

'Donkerbruin brood niet altijd gezonder' (15 mei 2006)

'Nederlanders moeten meer vezels eten' (22 maart 2006)

Altijd op de hoogte blijven?