Tijdens de Interpack 2023 presenteert Mettler Toledo nieuwe, toekomstbestendige productinspectiesystemen, zoals X-ray, metaaldetectie, vision inspectie, checkweighing en combisystemen die de productkwaliteit en -veiligheid verbeteren.  

Mettler Toledo Productinspectie presenteert op de Interpack een groot aantal standalone en volledig geïntegreerde, geautomatiseerde, intelligente productinspectiesystemen. De geavanceerde productinspectietechnologieën op stand A60 in hal 11 zijn allemaal ontworpen om producenten van voedingsmiddelen te helpen de productiviteit en de productveiligheid te verhogen, het merkimago te beschermen en product recalls te voorkomen. Het volledige assortiment technologieën biedt hoogwaardige end-to-end inspectiefuncties, van ingrediënten tot label verificatie.

X-ray inspectieoplossingen  

De nieuwe X2-serie wordt op onze stand gedemonstreerd, is ontworpen voor de inspectie van kleine en middelgrote verpakkingen en heeft een bandbreedte van 300 of 400 mm. De X-ray inspectiemogelijkheden van de X2-serie leveren een consistent hoogwaardige detectiegevoeligheid om de veiligheid en kwaliteit van voedingsmiddelen te beschermen. Een belangrijk kenmerk van het systeem is de ContamPlus™ software die de detectiefunctie verbetert dankzij de identificatie van verschillende soorten verontreinigingen, waaronder glas, metaal, steen, bot en sommige soorten plastic en rubber. De X2-serie bestaat uit twee modellen: 

De X12 – een X-ray inspectiesysteem met één baan en meerdere functies dat uitstekende prestaties levert tegen een ongelooflijke prijs.   
De X32 – een geavanceerd X-ray inspectiesysteem verkrijgbaar in standaard en aangepaste configuraties, met één of meerdere banen en integriteitscontrolefuncties voor uitstekende detectieprestaties.  
Naast de nieuwe X2-serie presenteert Mettler Toledo ook het X34C compacte X-ray inspectiesysteem voor voedingsmiddelenbedrijven. De X34C maakt het mogelijk om bij een hoge productiesnelheid verontreinigingen in kleine, individueel verpakte snacks en zoetwaren te detecteren. De X34C maakt zodoende kostenefficiënte inspecties voor klanten mogelijk onmiddellijk nadat individuele producten de flow wrapping- of sealing-machine zijn gepasseerd. Dankzij het compacte ontwerp met een lengte van slechts 700 millimeter is het X34C X-ray systeem ideaal voor gebruik op productielijnen in een zeer beperkte productieruimte. De X34C ondersteunt een bandsnelheid tot 120 meter per minuut. Hierdoor is het voor het eerst mogelijk om X-ray inspectie aan te passen aan de hoge snelheid van veel vorm-, vul- en sluitmachines, zoals machines die bij de productie van zoetwaren worden gebruikt voor het verpakken van individuele producten. 

Met DXD en DXD+ voor het X36 X-ray inspectiesysteem levert Mettler Toledo de krachtigste Dual Energy X-ray inspectietechnologie tot nu toe voor de detectie van verontreinigingen met een lage dichtheid in verpakte voedingsmiddelen. Dankzij deze nieuwe technologie kunnen producenten van voedingsmiddelen product recalls voorkomen, onnodige en kostbare productverspilling reduceren en de productintegriteit en merkbescherming verbeteren. De DXD en DXD+ Dual Energy detectortechnologie is geoptimaliseerd voor het detecteren van productvreemde deeltjes, zoals bot, glas, rubber en bepaalde soorten plastic. Dergelijke productvreemde deeltjes waren in het verleden moeilijk te detecteren op complexe X-ray afbeeldingen tijdens de inspectie van overlappende producten met meerdere texturen, zoals pasta, kippenborsten, worstjes of diepgevroren aardappelproducten. 

Metaaldetectiesystemen 

De M30 R-serie is de eerste productfamilie van metaaldetectiesystemen die gebruik maakt van de innovatieve en baanbrekende SENSE™-software. Op Interpack worden de verbeteringen getoond die mogelijk zijn met de nieuwste SENSE™-software voor een hogere productiviteit en compliancefuncties. De nieuwe, intelligente SENSE™-software maakt gebruik van krachtige algoritmen en heeft een hoge detectiegevoeligheid voor alle soorten metaalverontreinigingen. De M30 R-serie is geschikt voor ProdX™, wat tijdens de Interpack continu wordt gedemonstreerd, zodat bezoekers kunnen zien hoe de nieuwste metaaldetectiemodellen de digitalisatiedoelstellingen ondersteunen en de productiviteit verhogen. 

De intelligente systemen zijn bedoeld voor producenten van voedingsmiddelen die metaalverontreinigingen willen detecteren met een hoge detectiegevoeligheid en een toekomstbestendige flexibiliteit. Met de M30 R-serie kunnen klanten uit verschillende metaaldetectoren kiezen, afhankelijk van hun productie- en compliancevereisten en hun budgetoverwegingen.  

Eén van de systemen op de stand van dit jaar is de M33R PlusLine metaaldetector die een hoge frequentie levert die de gevoeligheid bij de inspectie van droge en diepgevroren producten verhoogt. Bovendien beschikt deze module over uitbreidbare I/O en modulaire upgrades, zodat producenten van voedingsmiddelen hun productiviteit kunnen verhogen en de totale gebruikskosten kunnen verlagen.  

De bezoekers kunnen ook de M34R PlusLine metaaldetector zien die gebruikmaakt van een dubbele simultane frequentie en het producteffect in zeer veeleisende toepassingen reduceert. De oplossing biedt een hogere detectiegevoeligheid en een tot 25% betere kogelgevoeligheid vergeleken met traditionele systemen met één frequentie, en zorgt daarmee voor een aanzienlijke reductie van het aantal foutieve uitworpen. Typische toepassingen zijn natte en/of geleidende producten, zoals vlees, gevogelte, vis, zuivel en voedingsmiddelen die in gemetalliseerde folie zijn verpakt. Alle M30 R-serie metaaldetectoren zijn ook geschikt voor een breed scala aan transportbanden, waaronder de GC-serie van Mettler Toledo. 

Bovendien presenteert Mettler Toledo een vrije val-metaaldetectiesysteem met ATS (Automatic Test System) dat op CFIA 2019 de Innovation Award for Quality, Health, Safety and Environment heeft gewonnen. Met ATS kunnen producenten de downtime aanzienlijk reduceren en hun productiviteit verhogen door het tijdvenster voor het testen te verkorten dankzij de automatische toevoer van de testdeeltjes. Bovendien leveren nauwkeurigere resultaten en consistente testprocessen uitstekende voordelen voor de compliance. 

Vision inspectie  

Het nieuwe V13 Flat Pack Label Inspection-systeem voor producenten van voedingsmiddelen automatiseert de intelligente inspectie van de labels aan de onderkant van de verpakking. Deze oplossing voert een betrouwbare label controle van onder naar boven uit om labels aan de onderkant van platte verpakkingen te controleren. Deze standalone oplossing heeft configureerbare materiaalverwerkingsopties en kan aan de boven- en zijkant met smart camera's worden uitgerust. Speciale tools voor de inspectie van de labelgegevens en labelkwaliteit garanderen een eenvoudige bediening bij een groot aantal toepassingen. De V13 kan ook worden geïntegreerd in een combisysteem met een checkweigher, metaaldetector of X-ray inspectiesysteem om waardevolle productieruimte te besparen. Dit systeem wordt tijdens de Interpack in verschillende configuraties gedemonstreerd.  

Het V15 Label Inspection 360°-systeem maakt ook deel uit van het assortiment vision inspectiesystemen voor de inspectie van ronde, verpakte voedingsmiddelen en dranken, met gebruik van smart camera's met liquid lens-technologie. De V15 maakt een complete inspectie van labelgegevens mogelijk, zoals 1D/2D-barcodes en gewone tekst op een groot aantal ronde, verpakte producten. Bovendien worden mogelijke kwaliteitsdefecten, zoals label positionering, meerdere labels, scheefheid, kreuken, vouwen, printkwaliteit en grafische codes op compliance gecontroleerd. Dit kosteneffectieve vision inspectiesysteem is bij uitstek geschikt om handmatige steekproeven te vervangen door een volledig geautomatiseerde productinspectie. 

Checkweighers 

Alle dynamische checkweighers van Mettler Toledo zijn nu uitgerust met de gepatenteerde FlashCell™ Electro Magnetic Force Restoration (EMFR) load cell technologie. Deze technologie maakt nauwkeurige wegingen mogelijk bij een snelheid tot 800 producten per minuut. Op Interpack kunnen bezoekers FlashCell™ in actie zien met washdown checkweighers die ontworpen zijn voor zware productieomgevingen met grondige en frequente reinigingsprocessen en betrouwbare en nauwkeurige resultaten leveren.  

Ruimtebesparende gecombineerde inspectietechnologieën 

Mettler Toledo combineert diverse inspectiesystemen met verschillende inspectietechnologieën in één ruimtebesparend apparaat om de productiviteit te optimaliseren. De gecombineerde inspectiesystemen kunnen optimaal aan de individuele vereisten van klanten worden aangepast doordat gestandaardiseerde componenten naar wens met verschillende technologieën kunnen worden gecombineerd. De specifieke systeemopties die op de stand worden gedemonstreerd, zijn: 

CV Combination – een checkweigher gecombineerd met vision inspectie. 
CMV Combination – een drie-in-één-oplossing met een checkweigher, een metaaldetector en geïntegreerde vision inspectie. 
CXV Combination – een checkweigher, X-ray inspectie en vision inspectie. 
Datamanagementsoftware voor papierloze records 

Met ProdX™ kunnen producenten van voedingsmiddelen profiteren van een alomvattend productinspectiebeheer, inclusief uitgebreide veiligheidsfuncties, digitale track & trace, automatische registratie van prestatietests en realtime registratie van test- en compliancedata. De zeer intuïtieve software levert een papierloze documentatie van uitgeworpen producten, wat nodig is voor de compliance. Dit betekent dat producenten tijd kunnen besparen bij het invullen van formulieren en het archiveren en verzamelen van informatie voor rapporten en trendanalyses. ProdX™ is gebaseerd op de Industry 4.0-principes van beveiligde communicatie tussen machines en is voorbereid op de connectiviteit met blockchain-technologie. De software kan de compliance met de voedselveiligheidsregels digitaliseren, de audittijd voor compliance verkorten en product recalls versnellen.  

Continue demonstratie 

Mettler Toledo verzorgt een continue demonstratie van het veelzijdige assortiment oplossingen voor productinspectie, waarbij het X32 X-ray inspectiesysteem, de M34R PlusLine metaaldetector en het CV33 combisysteem wordt aangesloten op een checkweigher en het geïntegreerde V13 Flat Pack Label Inspection-systeem. Al deze oplossingen functioneren 'live' met echte producten en zijn aangesloten op de ProdX™ datamanagementsoftware, waardoor de resultaten in realtime worden gesimuleerd.  

 

 

Altijd op de hoogte blijven?