Minister Asscher lanceert Sectorplan Levensmiddelenindustrie

16 december 2014

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft het Sectorplan Levensmiddelenindustrie gepresenteerd. Hierin zetten levensmiddelenfabrikanten, overheid en vakbonden extra in op scholing, beroepsbegeleidend leren (BBL) en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Er is in totaal 67,5 miljoen euro mee gemoeid, waaronder 20,6 miljoen euro aan subsidie.

Met het Sectorplan Levensmiddelenindustrie 2014-2016 willen de partners de komende jaren vakmanschap en werkgelegenheid in de levensmiddelenindustrie een impuls geven.

Tot en met 2018 is er in de levensmiddelensector behoefte aan enkele duizenden extra mensen, meldt het gezamenlijke persbericht. De sector heeft vooral veel technisch/technologisch geschoolde (mbo-niveau) medewerkers nodig.

'Hogere eisen'

“Economische en technologische ontwikkelingen stellen steeds hogere eisen aan het vakmanschap en de competenties van medewerkers.” Hierdoor en door vergrijzing moeten mensen langer doorwerken. Om werknemers duurzaam inzetbaar te houden, zijn investeringen nodig, stellen de partijen.

Werkgevers- en werknemersorganisaties krijgen een financiële bijdrage als zij samen plannen maken om nieuwe medewerkers aan het werk te krijgen en bestaande medewerkers behouden via ‘duurzame inzetbaarheid’.

Extra leerplekken

Zo worden bijna 2000 extra leerwerkplekken op mbo-niveau gerealiseerd. Ook wordt extra scholing ondersteund voor ruim 17.000 medewerkers.

Het Sectorplan komt voort uit de regeling ‘cofinanciering sectorplannen’, die minister Asscher samen met de sociale partners heeft ontworpen om bedrijven te ondersteunen.

Asscher presenteerde het Sectorplan tijdens een bezoek aan de productielocatie van Bel Leerdammer. Hij deed dit samen met Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid.

Bel Leerdammer

Bel Leerdammer in Schoonrewoerd voert een actief beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van medewerkers. Het interne opleidingsprogramma wordt er afgesloten met een officieel MBO-diploma.

“Daarbij organiseren we in dit verband onder het motto Fit Zijn & Fit Blijven tal van activiteiten”, aldus Mimoun Ennahachi, HR Directeur van de Bel Groep in Nederland.

Initiatiefnemers

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL), CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten zijn initiatiefnemers van het Sectorplan.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?