Hoe kunnen de wetenschappelijke criteria van het Vinkje, de criteria voor producten onder de Schijf van Vijf en de afspraken voor de verschillende productcategorieën in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling beter op elkaar afgestemd worden? Dat wil Minister Schippers onderzoeken. Zij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.
Verbetering Productsamenstelling
Strenge onafhankelijke wetenschappelijke criteria van het Vinkje kunnen een stimulans zijn voor de verbetering van de productsamenstelling. Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling richt zich op de gezondere samenstelling. De afgesproken normen stellen als het ware een minimum kwaliteitseis. De criteria om ‘best in class’ producten te onderscheiden, kunnen verdergaande reductiestappen stimuleren. Voor bedrijven kan de strategie achter deze verdergaande criteria een aanvullende stimulans zijn voor de verbetering van de productsamenstelling.
RIVM
Schippers gaat een wetenschappelijke commissie onder leiding van het RIVM vragen om haar te adviseren. Het RIVM zal met de wetenschappelijke commissie van het Vinkje, de wetenschappelijke adviescommissie van het Akkoord en het Voedingscentrum voor het einde van dit jaar een advies uitbrengen.
Bron: FoodHolland
Lees ook:
- Vinkje vervangen door voedingsapp (20 oktober 2016)
- ‘Blij met advies tegen blauwe Vinkje' (24 augustus 2016)
- Nieuwe Schijf van Vijf: veel volkoren en geen bewerkt vlees (22 maart 2016)
- Schippers en industrie tekenen Akkoord Verbetering Productsamenstelling (23 januari 2014)