Monster Energy in VS aangeklaagd na dood meisje

22 oktober 2012

SILVER SPRING - Monster Beverage Corporation, bekend van Monster Energy, wordt in Amerika aangeklaagd omdat een meisje is overleden na een cafeïnevergiftiging.

De familie van het slachtoffer verwijt de fabrikant niet gewaarschuwd te hebben voor de gevaren van Monster Energy. Dat meldt de Amerikaanse zender CNBC.

Het meisje had binnen een periode van 24 uur 2 blikjes Monster Engergy Drinks van elk 24 ounce (zo’n 720 milliliter) gedronken. De 2 blikjes zouden samen goed zijn voor 480 milligram cafeïne (een dosis die vergelijkbaar is met 14 blikjes Coca-Cola).

Voedingssupplement

De FDA schrijft voor dat frisdranken niet meer dan 0,02 procent cafeïne of 71,5 milligram per 12 oz (360 ml) mogen bevatten. Voor Monster Energy gelden volgens CNBC echter geen beperkingen omdat het wordt gezien als voedingssupplement.

Het meisje kreeg thuis, tijdens het kijken van een film in december 2011, een hartstilstand. Ze werd in allerijl naar het ziekenhuis vervoerd en in kunstmatige coma gebracht om de zwelling in haar hersenen te verminderen, maar stierf 6 dagen later. Volgens het ziekenhuis is ze overleden aan een cafeïnevergiftiging.

Panax Ginseng

Behalve cafeïne bevat Monster net als andere energiedrankjes guarana en taurine (die eveneens cafeïne bevatten of eenzelfde effect hebben). Monster Energy bevat bovendien Panax Ginseng, een kruidensupplement dat volgens de website van Medline (van de National Institutes of Health) niet mag worden geconsumeerd met cafeïne. Op de blikjes Monster Energy staan volgens CNBC geen cafeïnegehalten vermeld.

De moeder van het slachtoffer was geschokt toen ze erachter kwam dat de FDA wel de maximale hoeveelheid cafeïne in frisdranken mag voorschrijven maar niet in dergelijke grote blikjes energiedrankjes.

Focus op tieners

Met hun heldere kleurtjes en namen als Monster, Rockstar en Full Throttle richten fabrikanten zich juist op tieners, terwijl daar dus blijkbaar geen toezicht of controle op is, stelde ze.

Volgens het rapportagesysteem van het Centrum voor Food Safety en Applied Nutrition (CFSAN) bij de FDA zijn er sinds 2009 6 doden en 15 ziekenhuisopnames gemeld die in verband worden gebracht met Monster Energy.

Monster Energy is een Amerikaans merk energiedrank van Hansen Beverage Company. In diverse landen, waaronder Nederland wordt de distributie verzorgd door Coca-Cola Enterprises.

Stem mee op de stelling:

[poll id="6"]

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?