Munters presenteert zich op Food Technology

30 maart 2023 Redactie Food

Voedselverwerking, de machines daarvoor en alles wat er komt kijken bij het automatiseren van die verwerking, laten de exposanten op Food Technology zien. De komende weken vertellen exposanten aan EVMI wat ze meenemen naar de beursvloer.

Munters op Food Technology

Productieruimten worden nooit echt droog door de lage ruimtetemperaturen en de te korte tijd tussen reiniging en productie. Reinigings- en ontsmettingsmiddelen hebben een beperkte werkingsduur en wanneer die is verstreken voordat de oppervlakken droog zijn, vormt het oppervlak onmiddellijk een broedplaats voor nieuwe groei van micro-organismen.

Door goed te ontvochtigen na het schoonmaken en de vochtigheid tijdens de productie te controleren neem je die voedingsbron weg en creëer je een perfecte natuurlijke barrière tegen schimmel- en bacteriegroei. Munters fabriceert machines voor de ontvochtiging van lucht, gebaseerd op het principe van sorptiedroging, waarbij een droogmiddel de waterdamp uit de lucht aan zich bindt. Het hart van de machine is een gepatenteerde, langzaam draaiende rotor van gegolfd materiaal waarop zich het droogmiddel – silica-gel – bevindt. De inkomende lucht stroomt haaks door een rotorsegment en geeft daarbij zijn vocht af aan de silica-gel.

De gedroogde lucht wordt in het proces gevoerd. Het droogwiel draait langzaam door, waarbij het bevochtigde segment in een heteluchtstroom komt die de silica-gel regenereert en het vrijkomende vocht afvoert. De rotor draait weer verder door om opnieuw proceslucht te drogen.

Het Zweeds Instituut voor Voeding en Biotechnologie heeft aangetoond dat dit droogprincipe bacteriedodende en fungicide eigenschappen heeft, waarmee het een bijdrage levert aan de voedselveiligheid van een proces.

Munters vind je op standnummer F20.

Altijd op de hoogte blijven?