Nationaal Actieplan Groenten en Fruit moet stoppen

30 november 2021 Michelle Wijma

Na vijf jaar komt er op 1 januari 2022 een eind aan het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Het samenwerkingsverband ontvangt geen nieuwe financiering meer. De kennis van vijf jaar NAGF blijft beschikbaar via GroentenFruit Huis.

Het is ons niet gelukt financiering voor voortzetting te krijgen, schrijft NAGF in een persbericht met daarin een uitgebreide terugblik op de afgelopen vijf jaar. NAGF bouwde een netwerk om een gezonder en duurzamer voedselpatroon te stimuleren en laat zien dat samenwerking loont. Samen met meer dan 200 partnerorganisaties heeft NAGF geweldige resultaten geboekt die daadwerkelijk de consumptie van groenten en fruit hebben verhoogd.

Bij aanvang formuleerde het NAGF drie speerpunten voor activiteiten: jonge gezinnen, out-of-home en gezondheidszorg. Inmiddels zijn er meer dan 60 projecten uitgevoerd voor deze doelgroepen, in samenwerking met de groente- en fruitsector, retail, cateraars en maatschappelijke organisaties. Je kunt NAGF bijvoorbeeld kennen van de Nationale Groente- en Fruitdag, die in 2020 en 2021 werd georganiseerd tijdens de Dutch Food Week. Ook moderniseerde de organisatie de website Veggipedia en tijdens de Ga voor Kleur-campagne inspireerde het NAGF consumenten hun bord in te kleuren met groenten en fruit.

Coördinator Karin Bemelmans vindt het “jammer dat we, juist nu we vol op stoom zijn, niet verder kunnen. [...] Laten we voortbouwen op het werk dat reeds is verzet en de samenwerking blijven opzoeken, ook zonder het NAGF. Er ligt nog genoeg werk!"

Altijd op de hoogte blijven?