Neder Banaan wil de banaan en de reststromen van de bananenplant beter benutten. Een nieuwe duurzame teeltmethode zorgt ook voor minder voedselverspilling. De eerste duurzame bananen zijn woensdag 24 november in Ede geoogst.
Ziektes zoals de Panamaziekte en Black Sigatoka vormen een grote bedreiging voor de banaan. Om deze ziektes tegen te gaan gebruiken bananentelers veel chemische bestrijdingsmiddelen bij het telen van bananen. Deze middelen zijn slecht voor het milieu en schimmels worden uiteindelijk ongevoelig voor de pesticiden. Daarom werkte Gert Kema, hoogleraar plantenwetenschappen Wageningen University & Research, aan duurzamere bananenteelt. De WUR zette dit project op ter ere van het 100-jarig bestaan van de universiteit. Drie jaar geleden begonnen ze met het onderzoeken van bananenplanten telen op een substraat van kokosvezels. Het doel van Neder Banaan is niet commercieel maar "het aanjagen van de innovatie op het gebied van kweken op substraat", aldus Pieter Vink, directeur van Neder Banaan. Pieter Vink, ziet het als zijn missie om bananen te redden en de hele bananenboom duurzaam te gebruiken.
Kweken op substraat is de oplossing volgens Gert Kema voor het probleem met de ziektes van bananenplanten. De bomen moeten uit de besmette grond worden gehaald en geplaatst worden op substraat in de kas. Vervolgens worden ze zoals Kema beschrijft aan het infuus gehangen met genoeg water en de benodigde voedingsstoffen.
Eerste oogst
Op woensdag 24 november 2021 vond de eerste oogst plaats in de kas in Ede. De eerste bananentros die Gert Kema deze dag afhakte was de Cavendish. Daarnaast zijn ze nog bezig om drie andere soorten bananen (de Gros Michel, bakbananen en Oost-Afrikaanse bananensoort) te telen.
Tegen voedselverspilling
Verschillende (lokale) ondernemingen werken mee aan het andere deel van het project om minder van de banaan en de bananenplant te verspillen. Zo maakt Banketbakkerij Ritmeester kleine bananeneclairs van de gepureerde banaan, Pulled Peel hergebruikt de schil door die te marineren en vervolgens tot kleine "spekreepjes" te maken die te gebruiken zijn in gerechten als vleesvervanger. Daarnaast zijn de brouwers van Kleiburg bezig een speciaal biertje van duurzame bananen te produceren. En Banana Undies maakt van de stam van een bananenboom lingerie. Daarnaast wordt de stam van de bananenplant ook gebruikt als houtvervanger voor pallets. Het laatste onderdeel van de bananenboom is het blad en de horeca gebruikt dit voor stomen en serveren. Door deze samenwerkingen wordt uiteindelijk de hele bananenplant duurzaam verwerkt.
Onderdeel van de Neder Groep
Neder Banaan is onderdeel van de Neder Groep. De Neder Groep ontwikkelt nieuwe Nederlandse voedselproducten en voedselconcepten, adviseert over de transitie naar een korte voedselketen en distribueert onder eigen label voedsel van eigen bodem