'Nestlé dichtbij overname babyvoeding Pfizer'

18 april 2012

NEW YORK – Het Zwitserse Nestlé zou dichtbij een akkoord zijn over de overname van de babyvoedingsactiviteiten van het Amerikaanse farmacieconcern Pfizer.

Dat meldt zakenkrant Wall Street Journal op basis van ingewijden. Daarmee zou Nestlé andere gegadigden zoals de combinatie Danone en Mead Johnson Nutrition verslagen hebben.

Ingewijden melden dat met de overname ten minste 9 miljard dollar (zo'n 6,9 miljard euro) gemoeid is. De koopovereenkomst wordt mogelijk volgende week bekendgemaakt.

Pfizer zette de babyvoedingsactiviteiten in juli vorig jaar in de etalage, samen met de tak die medicijnen voor dieren maakt. Het concern wil zich volledig gaan richten op farmacie.

Wereldmarktleider

Nestlé is marktleider op het gebied van flesvoeding, met in 2010 een marktaandeel van 17 procent op de wereldmarkt.

Mead Johnson heeft volgens dezelfde cijfers een aandeel van 15 procent en Danone een aandeel van 13 procent. Met het aandeel van Pfizer zou Nestlé op een totaal marktaandeel van 23 procent uitkomen, volgens data van onderzoeksbureau Euromonitor International.

Mededingingsautoriteiten in diverse landen zullen zich nog over de deal buigen, als de overname eenmaal rond is. Waarschijnlijk zal Nestlé in verschillende regio's in de wereld bedrijfsactiviteiten moeten afstoten.

Nestlé niet sterk in China

De markt voor babyvoeding groeit vooral sterk in China. Juist daar heeft Nestlé nog geen sterke positie, meldt FoodHolland. Nestlé staat er op plek 8 in de markt voor babyvoeding. Pfizer bekleedt er plek 5.

In de VS staat Pfizer op plek 3, met een marktaandeel van 10,1 procent. Hier wordt de markt gedomineerd door Mead Johnson en Abbott, met marktaandelen van respectievelijk 44,6 en 35,1 procent.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?