New York strijdt tegen transvetten

6 december 2006

NEW YORK – Transvetten worden in de horeca in New York sterk aan banden gelegd. De gezondheidsraad in de stad heeft ingestemd met maatregelen tegen het gebruik ervan.

Transvetten zijn bewerkte vetten in onder meer patat en koekjes, die de kans op obesitas en hartziekten verhogen.

De voedselautoriteiten hebben snackbars, restaurants en pizzeria's tot 2008 de tijd gegeven om de maatregelen door te voeren. In New York mag een portie friet dan nog maar een halve gram aan transvetten bevatten. Nu is dat nog 8 gram. Ook andere voedingswaren moeten worden aangepast om aan de eisen te voldoen. De horeca is niet blij met de nieuwe gezondheidswetgeving.

In Nederland is er geen dwingende regelgeving op dit gebied, aldus een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Wel wordt de horeca gestimuleerd gezondere, meer onverzadigde vetten, te gebruiken. Consumenten kunnen sinds 1 oktober op de site van de VWA nazoeken of een cafetaria frituurt in vloeibaar vet. Of consumenten die site ook raadplegen is echter bij de VWA niet bekend.

Lees ook:
VWA: 'geen idee of site wordt bekeken' (30 november)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over: transvetten

Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven?