
Wetenschappers van de Odisee Hogeschool Gent ontwikkelden een biologisch bewaarmiddel uit oud appelhout dat bepaalde voedings- en cosmeticaproducten langer vers houdt. Ze zien het als veelbelovend en natuurlijk alternatief voor de synthetische bewaarmiddelen die de voedingsindustrie momenteel gebruikt. Het appelhout wordt gemengd met een waterig solvent om de extractie te starten, die dan weer aan het voedingsmiddel toegevoegd kan worden.
Van appelboom naar bewaarmiddel
De onderzoekers ontdekten dat door fruittelers gerooide appelbomen waardevolle antioxidanten bevatten die oxidatieprocessen kunnen vertragen. Ze testten het appelhoutextract op onder andere mayonaise, een product dat vanwege het hoge vetgehalte bijzonder gevoelig is voor oxidatie. Met veelbelovende resultaten: mayonaise met appelhoutextract blijft langer vers én behoudt zijn kleur, geur en textuur beter dan met synthetische bewaarmiddelen. Ook cosmetica zoals een dagcrème vertoont een betere stabiliteit als appelhoutextract gebruikt wordt.
Ook testten de onderzoekers de praktische toepasbaarheid. Jonas Moens van La William, een Belgische sauzenproducent die samenwerkte met de onderzoekers beaamt de potentie van het biomiddel. “Een natuurlijk afvalproduct als appelhout kan bijdragen aan duurzamere voedingsmiddelen”, aldus Moens.
Uitdagingen en mogelijkheden
Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is er nog een lange weg te gaan voordat het biomiddel echt kan worden toegepast. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) moet het extract als 'novel food' goedkeuren. Een tijdrovende en kostbare procedure. Daarnaast vereist de regelgeving dat het extract een E-nummer krijgt. Dit roept negatieve percepties op bij sommige consumenten, dat terwijl het positieve ingrediënt vitamine C ook E-nummer heeft.
De Odisee-onderzoekers, onder wie Hannes Withouck, blijven meer onderzoek doen naar mogelijke reststromen. "Ons doel is om duurzame en lokale oplossingen te vinden die zowel de voedingsindustrie als andere sectoren zoals de cosmetica-industrie, kunnen versterken", besluit Withouck.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen de voedingsmiddelenindustrie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.