Nieuw Fermentatielab in Regio Foodvalley voor ondernemers

28 november 2022 Redactie Food

Op het terrein van het Smaakpark in Ede komt een nieuw innovatief Fermentatielab, gefinancierd vanuit de Regiodeal Foodvalley. Hier krijgen instellingen, bedrijven en ondernemers de mogelijkheid om te experimenteren met fermentatie.

Het Fermentatielab wordt zo’n 110 vierkante meter groot, kassencomplex en kweekvijvers niet meegerekend, en maakt deel uit van de Shared Facility Finder (SFF). Het is een gezamenlijk initiatief van FoodvalleyNL en Wageningen University & Research. Organisaties kunnen van de faciliteiten gebruiken maken via de SFF.

“Apparatuur wordt vaak niet voor 100 procent gebruikt”, vertelt Petra Roubos van FoodvalleyNL. “Het is heel duurzaam om er samen in te investeren. De mooiste bijkomstigheid vind ik dat er mensen uit verschillende hoeken samen aan het werk zijn en kennis uitwisselen. Daaruit ontstaan goede, praktische ideeën.”

Fermentatie

Fermentatie speelt een grote rol bij het smaakvoller maken van plantaardige producten en is ideaal voor het verwerken van reststromen en het verlengen van houdbaarheid. Het is daarmee een belangrijk component voor het versnellen van de eiwittransitie en de circulaire economie. Initiatiefnemer Smaakpark Ede experimenteert al een aantal jaar met fermentatie. “FoodvalleyNL merkte dat op en wezen ons op een subsidie om het verder uit te bouwen”, vertelt Christian Weij, directeur van het Smaakpark. “Met de Shared Facilities-financiering van de Regiodeal Foodvalley kunnen we nu een heel nieuw lab inrichten en openstellen voor meer bedrijven en onderzoekers.” Diverse organisaties hebben al ingetekend om gebruik te gaan maken van het lab, zoals Aeres MBO Ede en WUR.

Jonge bedrijven

Door het gedeeld gebruik van het lab, blijven de kosten realistisch voor ondernemers. Daarom is het erg geschikt voor kleine en jonge bedrijven. Vanuit hier kunnen ze experimenteren en producten verder ontwikkelen, zodat ze uiteindelijk hun weg vinden naar consumenten. Dat hoort bij de kernactiviteit van FoodvalleyNL, zegt Roubos. “We willen het ecosysteem rondom duurzame voeding steeds verder uitbreiden. Wij weten weer wat nodig is voor een subsidieaanvraag en de partijen weten welke innovaties er nodig zijn. Bij alle transities waar we in zitten, moeten we elkaar weten te vinden. Met de middelen uit de Regiodeal kunnen we er uitvoering aan geven.”

Bron: FoodvalleyNL

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?