Nieuw onderzoek: Tritordeum graan vermindert symptomen Prikkelbare Darm Syndroom

2 maart 2022 Redactie Voeding Nu

Een Italiaanse pilot studie naar de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom bij consumptie van Tritordeum graanproducten behaalde veelbelovende resultaten, schrijft Kennisbank brood.net. Het nieuwe onderzoek laat zien dat door consumptie van producten op basis van Tritordeum in plaats van tarwe, de symptomen van PDS-patiënten significant afnamen.

Tritordeum is een graansoort van Spaanse afkomst en is een natuurlijke kruising van durum tarwe en wilde gerst. De samenstelling verschilt van tarwe. Tritordeum heeft een lagere hoeveelheid gliadines (gluten eiwitten) en amylase/trypsin inhibitoren, minder koolhydraten en fructanen en een grotere hoeveelheid eiwit, vezel en antioxidanten.

Onderzoek

Tijdens de pilot studie consumeerden 16 patiënten met PDS gedurende 12 weken producten met Tritordeum in plaats van de gebruikelijke producten met tarwe. De Tritordeum-producten waren onderdeel van een gecontroleerd voedingspatroon bestaande uit ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. De patiënten onthielden zich van tarwe, alcohol en zware fysieke activiteit. Na de interventie van 12 weken waren onder andere de buikpijnintensiteit (-44,9%), buikpijnfrequentie (-45,1%) en opgeblazen buik (-51,2%) afgenomen. Niet bij alle onderzochte factoren is een verschil waargenomen.

Om meer duidelijkheid te krijgen is het van belang deze studie te herhalen bij een grotere groep patiënten. Meer over de pilot studie is te lezen op brood.net.

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?