Nieuwe eiwitverwerkingslijn helpt bedrijven bij de verwerking van nieuwe eiwitbronnen

24 november 2022

Photo by Robert Gunnarsson on Unsplash

Innovatieve eiwitbronnen zoals kikkererwten, soja, insecten, algen en zelfs bacteriën en schimmels zullen in de toekomst een grotere rol spelen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Met een nieuwe eiwitverwerkingslijn in de Food Pilot in Melle willen ILVO en Flanders' FOOD bijdragen aan meer kennis en procesexpertise om deze eiwitsoorten succesvol te verwerken in voedingsproducten. 

Jo Brouns, Vlaams minister van landbouw, voeding, economie en innovatie, opent de eiwitverwerkingslijn met 20 nieuwe toestellen op 24 november. De infrastructuur maakt het mogelijk voor voedingsbedrijven en onderzoekers om het hele traject van ruwe alternatieve eiwitbron tot zuiver kant-en-klaar eiwitingrediënt uit te testen op pilotschaal.

De pilotlijn bestaat uit apparatuur die elke stap, van geoogste grondstof, eiwitconcentraten en -isolaten tot zelfs getextureerde eiwitten, kunnen uitvoeren op semi-industriële schaal én op een gecontroleerde manier. Daardoor wordt  elk van deze processen zodanig geoptimaliseerd zodat eiwitrijke voedingsproducten van hoogstaande kwaliteit verkregen worden.

Voor de installatie kregen de partners 208.000 euro subsidie afkomstig van het EFRO-project Plant Protein Pilot, 104.000 euro subsidie van het VLAIO en steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Ook eigen bijdragen van ILVO via het VLAIO-project TexProSoy en cofinanciering vanuit de leden van Flanders’ FOOD zorgen mee voor de realisatie. De pilotlijn zal in de toekomst nog verder uitgebreid worden met kleinschaligere apparatuur via het Innolab-project dat eveneens kan rekenen op een subsidie door het EFRO van 512 000 euro en steun van de provincie Oost-Vlaanderen. De totale investering bedraagt meer dan 1,5 miljoen euro.

Lieve Herman van de ILVO afdeling ‘Technologie en Voeding’: “Om alternatieve eiwitingrediënten te extraheren zijn opeenvolgende verwerkingsstappen nodig die mogelijk een effect kunnen hebben op de functionele eigenschappen, de nutritionele kwaliteit en de smaak van de eiwitten. Het gebrek aan kennis over deze drie aspecten wordt stilaan de bottleneck voor verdere exploitatie. Deze nieuwe pilotinfrastructuur stelt ons in staat om hierover meer inzicht te verwerven én dit voor verschillende eiwitbronnen.”

Ook verschillende collectieve onderzoeksprojecten plannen meteen experimenten in met de nieuwe toestellen. In het Flanders’ FOOD-project TexProSoy, met de steun van VLAIO en i.s.m. ILVO en KU Leuven, neemt men het effect van het extractie- en het texturatieproces op de eigenschappen van Vlaams soja-eiwit onder de loep. In het Flanders’ FOOD-project ProFuNu, met de steun van VLAIO en i.s.m. UGent, KU Leuven, ILVO en Thomas More, werkt men op eiwitten uit erwten, meelwormen, spirulina en schimmels en wordt de impact van processing op de nutritionele en functionele kwaliteit en het effect op de verteerbaarheid en darmgezondheid bestudeerd.

Altijd op de hoogte blijven?