Enza zaden: Summer Field Days

20 september 2022 Redactie Food
  foto: Enza Zaden

Enza Zaden, het internationale groenteveredelingsbedrijf, geeft groentetelers de mogelijkheid om tijdens de Summer Field Days meer kennis te vergaren over onze Nederlandse bodem en haar allernieuwste rassen te ontdekken. Het event is bedoeld voor telers die op zoek zijn naar inspiratie, interactie met vakgenoten én bekende experts. Het event vindt plaats van 27 tot en met 30 september in Twisk, Enkhuizen en voor de biologische telers bij Vitalis in Voorst. Meer informatie en details over de locaties zijn hier te vinden.   

Hydroponic teelt in Enkhuizen
In Enkhuizen, bij het hoofdkantoor van Enza Zaden, staat tijdens de Summer Field Days het onderwerp hydroponic teelt centraal. Innovaties, nieuwe rassen en de hydrocultuur komen live én digitaal aan bod. Hydroponic teelt is een manier van telen, waarbij gewassen op water worden geteeld in plaats van in de volle grond. Frans Gubbels, Product Developer bij Enza Zaden zegt hierover “Hydroponic slateelt is een zeer flexibele manier van telen die voor veel regio’s in de wereld aantrekkelijk kan zijn. De hydroponic teelt biedt de mogelijkheid om veel sla-typen op verschillende manieren aan te bieden. Denk hierbij aan hele kroppen, triomix, jong geoogste sla en kruiden. Hydroponic geteelde sla kan daarnaast zeer milieuvriendelijk geteeld, hygiënisch en van een zeer hoge kwaliteit jaarrond worden aangeboden. De vele toepassingen laten we hier graag zien.”

Demovelden in Twisk
In Twisk liggen de demovelden met bladgewassen van Enza Zaden en zijn tijdens de Summer Field Days nieuwe sla-, andijvie- en spinazierassen te bekijken. Op donderdag 29 september is Christoffel den Herder, expert bodemgezondheid, aanwezig en neemt de bezoeker mee in het verhaal over bodemgezondheid. Het programma start met wat er onder het oppervlak gebeurt en daarna gaat het over het gewas boven de grond. 

Strokenteelt en nieuwe biologische rassen in Voorst
Van 27 tot en met 30 september toont Vitalis Biologische Zaden in Voorst een breed biologisch assortiment van nieuwe en bestaande groenterassen. Op dinsdag 27 september is er een speciaal event waar Dr. Ir. Dirk van Apeldoorn van Wageningen University & Research (WUR), strokenteelt bespreekt. Bij strokenteelt worden op een perceel meerdere gewassen in stroken naast elkaar geteeld. De diversiteit aan gewassen zorgt ervoor dat er allerlei boven- en ondergrondse interacties tussen de gewassen ontstaan, die ervoor zorgen dat nutriënten, water en zonlicht optimaal benut kunnen worden. De afwisseling tussen de gewassen zorgt er bovendien voor dat ziekten en plagen zich minder snel verspreiden.
Ook geeft Coen ter Berg, landbouwkundig adviseur, uitleg over de profielkuil op de locatie Voorst. Deze profielkuil is een dwarsdoorsnede van de grond waar men doorheen kan lopen en oog in oog komt te staan met de wortelen van de planten. Zo krijgt men zicht op het bodemleven en wat zich daar zoal afspeelt.

Enza zaden nieuwsbericht/agendapunt 20-09-2022 2

Meet & Greet in Twisk voor werkzoekenden uit West-Friesland
Aansluitend op de Summer Field Days is op vrijdag 30 september vanaf 16.00 uur in Twisk een informele Meet & Greet met borrel voor geïnteresseerde werkzoekenden uit de regio. Door de snelle groei van Enza Zaden zijn er jaarlijks gemiddeld 100 (internationale) vacatures, van vmbo tot wo-niveau. Verschillende specialisten van uiteenlopende afdelingen zijn in Twisk aanwezig om, onder het genot van een hapje en drankje, toelichting te geven en vragen te beantwoorden over werken bij Enza Zaden. Meer informatie en aanmelden via deze link.

Altijd op de hoogte blijven?