Nieuwe Schijf van Vijf: veel volkoren en geen bewerkt vlees

22 maart 2016

De nieuwe Schijf van Vijf adviseert dagelijks veel groente en fruit te eten en vooral volkorenproducten als volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst te consumeren. Daarnaast wordt geadviseerd meer plantaardige producten te eten en minder vlees. Consumenten kunnen variëren met vis, peulvruchten, noten en eieren. Bewerkt vlees staat niet op de Schijf.

Andere adviezen zijn: genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas; een handje ongezouten noten; zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten; en voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.

Gezondheidswinst

In de Schijf van Vijf staan producten die gezondheidswinst opleveren volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Deze zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de risico's op de tien meest voorkomende chronische ziekten. Het zijn producten die voldoende voedingsstoffen leveren. Dat zei Astrid Postma-Smeets (zie foto), expert voeding & gezondheid bij het Voedingscentrum, dinsdag bij de presentatie van de nieuwe Schijf van Vijf in Amsterdam.

Vuistregel

Voorheen hanteerde het Voedingscentrum een voorkeurscategorie, een middencategorie en een categorie bij uitzondering. Nu zijn er slechts twee; producten die binnen de Schijf van Vijf vallen en producten die dat niet doen.

De producten die niet op de schijf staan bevatten te veel (verzadigd en trans-)vet, zout, suiker of te weinig voedingsvezels. Deze producten dienen niet te veel en niet te vaak te worden geconsumeerd. Als vuistregel wordt gehanteerd drie tot vijf keer per dag iets kleins, zoals een koekje, een beetje saus of een plakje vleeswaren. Daarnaast mag er drie keer per week 'gezondigd' worden met een croissant, een stukje taart, een zakje chips of een glas frisdrank.

Elke stap telt

Afgezien van deze vuistregel heeft het Voedingscentrum er alles aan gedaan te voorkomen dat de nieuwe Schijf als belerend kan worden ervaren. Consumenten hoeven niet alles direct perfect uit te voeren. Directeur Gerda Feunekes: "Elke stap in de goede richting telt, alle stappen zijn goed voor je lijf."

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?