De nieuwe Schijf van Vijf is dinsdag in Amsterdam onthuld. Het nieuwe advies is om 250 gram groente per dag te eten.
Dat is wat meer dan de aanbeveling van de Gezondheidsraad in de Richtlijnen Goede Voeding van afgelopen november. Daarin werd 'ten minste 200 gram' aanbevolen. Hoogleraar Voeding & Gezondheid aan de VU Jaap Seidell, die zowel bij de totstandkoming van de Richtlijnen Goede Voeding als de nieuwe Schijf van Vijf betrokken was, noemt dat echter niet met elkaar in tegenspraak. Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Goede Voeding doorgerekend, om ervoor te zorgen dat de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen ingenomen worden, en vertaald in praktische adviezen. Daaruit bleek dat 250 gram groente per dag nodig is. "Het Voedingscentrum geeft handvatten om die hoeveelheden te halen. Dat kan door op meerdere momenten op de dag groente te eten."
Flexibeler
De belangrijkste verandering is volgens Seidell dat de nieuwe Schijf veel flexibeler is. De nieuwe schijf houdt rekening met verschillende eetpatronen in de multiculturele samenleving en ook met andere voorkeuren. Ook consumenten die weinig koolhydraten of vegetarisch eten, kunnen de Schijf gebruiken en zich laten adviseren over een gezond voedingspatroon.
Volgens Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum, strookt de Schijf van Vijf volledig met de Richtlijnen Goede Voeding. "We hebben netjes de adviezen opgevolgd en waar niks over vermeld werd in de Richtlijnen, hebben we met experts overleg gepleegd."
Het nieuwe beeldmerk werd onthuld door cabaretier Remko Vrijdag in de rol van Joep van de Schijf.
Lees ook:
- Nieuwe Schijf van Vijf: 250 gram groente (22 maart 2016)
- FNLI: zet óók breed in op gezonder maken producten (22 maart 2016)
- Richtlijnen Goede Voeding: beperk rood en bewerkt vlees (5 november 2015)
- Richtlijnen Goede Voeding: eet meer groente (5 november 2015)
- Richtlijnen Goede Voeding: van twee naar één keer vis (5 november 2015)