Nieuwe website Voeding & Kanker Info

8 mei 2014

WAGENINGEN – De nieuwe website Voeding & Kanker Info moet betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de samenhang tussen voeding en kanker geven. De website is een initiatief van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Wageningen University en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO).

Er is momenteel veel te doen over zogeheten ‘superfoods’. Zo circuleren er bijvoorbeeld berichten dat açaibessen werkzaam zouden zijn tegen kanker. Op de website wordt duidelijk uiteengezet dat dit een fabel is en dat dergelijke verhalen mogelijk voortkomen uit studies in reageerbuisjes in laboratoria. Er zijn echter geen studies bekend waaruit blijkt dat dit effect in mensen is aangetoond.

Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat het eten van biefstuk kracht geeft. Consumptie van rood vlees verhoogt echter het risico op het ontwikkelen van darmkanker. Om die reden wordt aangeraden om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Op de website staan meer voorbeelden.

Betrouwbare informatie

De initiatiefnemers achter de site constateren dat er steeds meer vraag is naar goede en betrouwbare informatie over voeding en kanker. Ze hopen en verwachten dat de website in deze behoefte voorziet. De website heeft een ‘dynamisch karakter’. Dat wil zeggen dat de inhoud voortdurend wordt aangevuld met nieuwe, nog niet eerder gestelde vragen en de antwoorden die daarbij horen.

Hoogleraar Voeding en kanker aan Wageningen University Ellen Kampman  spreekt van een website van experts voor patiënten. “Ik hoop dat deze informatie mensen helpt om beter door de therapie heen te komen en daarna gezondere keuzes te maken.”

De website wordt financieel ondersteund door Alpe d’Huzes / KWF Kankerbestrijding.

  • Lees ook:
 

Altijd op de hoogte blijven?