Wie zegt dat je consumenten niet gemakkelijk aan een nieuwe voedingsgewoonten krijgt? Noten zijn in de mode, ook als vleesvervanger, en dus stijgen de verkopen. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een handje noten (of pinda's) per dag. Maar het Vlaamse voedingsinformatiecentrum waarschuwt alweer voor te hoge consumptie.
Door Anneloes van Boven - Foodlog
Dankzij een gezond en duurzaam imago stijgt de verkoop van noten in België snel. Tussen 2012 en 2016 verdubbelde de invoer van pecannoten en verdrievoudigde de invoer van walnoten. De notenafdeling in supermarkten werd zelfs 10 keer groter.
Belgische kranten vroegen een aantal experts of noten nou echt zo gezond zijn. Hoewel ze belangrijke voedingsstoffen bevatten, zit er ook veel vet in waardoor je ze - volgens de consensus in de voedingsleer - met mate moet eten. Het Vlaamse voedingsinformatiecentrum geeft aan dat het dagelijks eten van 30 gram ongezouten noten cardiovasculaire voordelen kan bieden, maar raadt aan niet meer dan een handvol per dag te eten. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad dagelijks 15 gram ongezouten noten.
Nog iets. Wie denkt dat noten veel duurzamer zijn dan vlees, komt bedrogen uit als je bijvoorbeeld naar het waterverbruik kijkt. Het zou bovendien goed zijn om de duurzaamheid van voedzame planten (die ons eiwitten, vetten en koolhydraten leveren) nog eens goed te berekenen op meer dan alleen hun waterverbruik. Hoewel wat afwijkend klinkt, is het niet ondenkbaar dat een kilo duurzaam geproduceerde plofkip qua milieuschade niet kwalijker is dan een walnoot, sojaburger of een amandel. Echt duurzaam is vooral minderen. Veranderen van spijs en gewoon lekker dooreten, is niet genoeg.