Beeld: Wikimedia

Diervoederproducent Nutreco toont flinke interesse in de ontwikkeling van kweekvlees. Begin deze maand werd al een samenwerking met het Nederlandse Mosa Meat aangekondigd. Nu gaat het bedrijf ook nog samenwerken met BlueNalu, een Amerikaanse start-up die zich richt op het produceren van vis door middel van cellenkweek.

“Nee hoor, kweekvlees gaat gewoon vlees niet vervangen,” zegt Nutreco CEO Rob Koremans tegen Feednavigator. Het gaat om het creëren van nieuwe opties voor consumenten en nieuwe manieren van produceren om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. De samenwerking met de kweekvleesbedrijven zijn onderdeel van het strategische innovatie- en investeringsteam NuFrontiers, dat €20 miljoen ter beschikking heeft voor investeringen. Nutreco richt zich daarbij niet alleen op nieuwe vormen van eiwitproductie maar ook op andere innovaties.

Kweekvlees

Zowel Mosa Meat als BlueNalu willen dierlijk vlees produceren door middel van celkweek, waar in principe geen dier aan te pas hoeft te komen. De grote uitdagingen zijn het vinden van een geschikt medium dat als voedingsbodem voor de cellen dient en, belangrijker nog, het opschalen van de productie. Nutreco ziet hierin een rol voor zichzelf. “Mosa Meat en BlueNale ontwikkelen technologieën die de potentie hebben om de manier waarop we de wereld voeden volledig te veranderen. Daaraan leveren we graag een bijdrage,” aldus Koremans. Nutreco treedt op als kennispartner om de start-ups te helpen met het ontwikkelen van hun productieprocessen, en heeft een onbekend bedrag geïnvesteerd in de twee kweekvleesbedrijven. Ook Nutreco wil ervan leren: “Een potentiële kans voor ons is om in de toekomst de ingrediënten te leveren voor de kweekvleesindustrie.”

Altijd op de hoogte blijven?