NVWA: etikettering wild zorgwekkend

22 december 2011

DEN HAAG - In een verpakking met wild zit regelmatig vlees van een ander dier dan vermeld staat op het etiket. De NVWA noemt de situatie licht verbeterd, maar nog steeds zorgwekkend.

Een tussenrapportage van de NVWA van 150 monsters toont aan dat de etikettering van 11 producten (ruim 7 procent) misleidend is. Dat percentage kan nog stijgen, omdat er nog 9 verdachte monsters zijn waarbij een nadere analyse uitgevoerd moet worden. Vorig jaar was 10 procent van de etiketten misleidend.

De NVWA geeft 6 schriftelijke waarschuwingen en maakt 5 boeterapporten op.

Gerookte ganzenborstfilet bleek eendenvlees te zijn, eendenrillette bevatte geen eendenvlees maar ganzen- en varkensvlees, reeragout bevatte hertenvlees en in wildragout zat geen herten- en ganzenvlees terwijl dit wel op het etiket vermeld stond.

Bij 6 producten werden, naast de vleessoorten die op het etiket vermeld stonden, ook andere vleessoorten gebruikt. Zo bevatte 'wildgoulash' rundvlees en ‘hazenpeper’ hertenvlees. In 'kipragout' werd kalkoenvlees aangetoond en in ‘lapin au feu’ werd varkensvlees aangetoond.

Uit het onderzoek blijkt dat 4 bedrijven net als vorig jaar in de fout gaan. Bij 2 van deze bedrijven is dit jaar hetzelfde product als vorig jaar bemonsterd. De etikettering bleek opnieuw misleidend te zijn.

Opzet onderzoek
Om tot een betere etikettering van wildproducten te komen onderzocht de NVWA tussen 15 september en 15 december 2011 150 monsters. Deze monsters werden genomen bij 27 verschillende bedrijven, vooral bij horecagroothandelaren en ambachtelijke poeliers, daarnaast ook bij andere bedrijven waaronder supermarkten.

Lees ook:
Wildproduct bevat niet altijd wild (22 oktober 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over wild

Altijd op de hoogte blijven?