NVWA geeft uitleg over enzymen, aroma’s en additieven

16 december 2024 Redactie Food Unsplash
WET- EN REGELGEVING | Voedingsproducenten die enzymen, aroma’s en additieven gebruiken opgelet! De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) komt met twee nieuwe handboeken over enzymen en aroma’s. Daarnaast heeft NVWA ook handboek voor additieven geüpdatet.

De NVWA heeft nieuwe handboeken over enzymen en over aroma’s gepubliceerd en stelt een aangepaste versie van het handboek additieven beschikbaar. De handboeken beschrijven de relevante wet- en regelgeving, waar deze te vinden is en hoe de NVWA toezicht houdt.

Nieuw handboek enzymen

Allereerst het Handboek enzymen in levensmiddelen. Dit nieuwe handboek beschrijft en geeft uitleg over de regelgeving voor voedingsenzymen. Het geeft onder andere een toelichting op de etiketteringsregels en op het onderscheid tussen het gebruik van enzymen als hulpstof of als ingrediënt. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld toegelaten additieven in enzymen en enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie.

Nieuwsbrief EVMI
Wil je geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor de EVMI nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws en achtergrondverhalen uit de voedingsindustrie in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuw handboek aroma’s

Vervolgens het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat de regelgeving voor het gebruik van aroma’s in levensmiddelen beschreven. In dit nieuwe handboek staat bijvoorbeeld welke aroma’s zijn toegestaan en welke informatie over aroma’s op het etiket moet worden vermeld. Ook komen onderwerpen aan bod als ’clean label’ en toegelaten additieven in aroma’s.

Wijziging handboek additieven

En tot slot het al bestaande Handboek additieven in levensmiddelen. Dit heeft NVWA inhoudelijk op enkele punten aangepast. Een belangrijke aanvulling is dat NVWA voortaan per geval kijkt en beoordeelt of een kleurend levensmiddel een additief is. Het handboek heeft daarnaast een andere hoofdstukindeling om beter aan te sluiten op andere handboeken. Ook zijn de relevante links naar websites geüpdatet.

Bron: NVWA

Altijd op de hoogte blijven?