NVWA: Meer spoedsluitingen door plaagdieren

6 juni 2024 Pixabay
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt een toename van het aantal spoedsluitingen vanwege ernstige overlast van plaagdieren. In 2023 sloot NVWA 34 voedselbedrijven, na de eerste vijf maanden van 2024 staat de teller al op 35

Onder de gesloten voedselbedrijven waren bakkers, buurtsupers en horecagelegenheden. In de meeste gevallen ging het om een muizenprobleem, in de andere gevallen ging het om overlast van ratten en kakkerlakken. De meeste spoedsluitingen vanwege plaagdieren vonden plaats in de Randstad. In 2023 sloot de NVWA 13 horecagelegenheden in Amsterdam, 7 in Rotterdam, 4 in Den Haag en 3 in Zaandam. In 2024 waren dit er 14 in Amsterdam en 4 in Zaandam.

Spoedsluiting

Wanneer inspecteurs ernstige risico’s voor de volksgezondheid zien, kan de NVWA een bedrijf tijdelijk stilleggen. Zo’n spoedsluiting is een van de zwaarste maatregelen die NVWA op kan leggen. Ernstige overlast door plaagdieren is een reden om dat te doen. Muizen en andere plaagdieren dragen allerlei bacteriën en ziektes met zich mee, die ze kunnen verspreiden via hun uitwerpselen. Na een spoedsluiting mag het bedrijf pas weer open als al het aangetaste voedsel is weggegooid, het bedrijf grondig is gereinigd en er maatregelen zijn genomen om plaagdieren te bestrijden en te weren.

“Plaagdieren horen niet thuis in keukens, restaurants of op andere plekken waar voedingsmiddelen worden bereid en verkocht”, meldt NVWA. “Ondernemers die werken met voedsel zijn daarom verplicht maatregelen te nemen om overlast door plaagdieren te voorkomen. Mocht een ondernemer toch sporen van bijvoorbeeld muizen vinden, dan adviseert de NVWA om een plaagdierbestrijder in te huren samen met andere winkeliers en horecabedrijven. Dit is effectiever.”

Bron: NVWA

Altijd op de hoogte blijven?