NVWA: "Veel niet-toegestane claims op producten voor afvaldieet"

14 mei 2018

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) constateerde in de loop van 2017 dat de etiketten en websites van voedingsmiddelen die verkocht worden als onderdeel van een afvaldieet in veel gevallen niet-toegestane voedings- en gezondheidsclaims gebruikten. De NVWA inspecteerde voor het onderzoek producten van 36 verschillende bedrijven. Van slechts 2 van deze bedrijven voldeden de etiketten van de onderzochte producten helemaal aan de regels.

Recent inspecteerde de NVWA de bedrijven die de regels overtraden opnieuw. De onderzochte producten van 20 bedrijven voldoen nu wel aan de wetgeving voor voeding- en gezondheidsclaims en de overige etiketteringseisen. Bij 12 bedrijven is het handhavingstraject nog niet afgerond. Twee bedrijven zijn gestopt met hun activiteiten op het gebied van dieetvoeding.

Het onderzoek van de NVWA concentreerde zich op de etiketten en websites van voedingsmiddelen die speciaal zijn samengesteld zodat ze passen binnen een afvaldieet. Hieruit bleek dat 21 van de 36 onderzochte bedrijven onjuiste voedingsclaims op of bij hun product(en) hebben staan. Bij producten van 28 bedrijven klopten de gezondheidsclaims op het etiket of de website niet. Bij 19 bedrijven was er iets anders mis met het etiket.

Bedrijven maken vaak gebruik van voedingsclaims en gezondheidsclaims om dieetvoedingsmiddelen voor afvaldiëten aan te prijzen. Voedingsclaims tonen welke voedingsstoffen er juist wel of niet in een product zitten. Bijvoorbeeld 'vetarm', 'suikerarm' of 'bron van eiwit'. Gezondheidsclaims zeggen dat een voedingsmiddel een bepaald effect heeft op de gezondheid. Bijvoorbeeld consumptie leidt tot gewichtsverlies. Bedrijven mogen alleen claims gebruiken die wetenschappelijk zijn onderbouwd en wettelijk zijn toegestaan na goedkeuring van de Europese Commissie.

Altijd op de hoogte blijven?