NVWA verscherpt toezicht op import agf

16 mei 2012

DEN HAAG -  De NVWA gaat het toezicht op importeurs van groente en fruit uit derde landen verder aanscherpen.

De afgelopen jaren had de NVWA ook al extra aandacht voor uit derde landen geïmporteerde gewassen, omdat daar meer residuen van bestrijdingsmiddelen op zitten dan op in Nederland geteelde producten.

De NVWA onderzocht in 2010 en 2011  ruim 8000 producten. "Op groenten en fruit die in de Nederlandse schappen liggen, zitten zeer weinig resten van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Veelgekochte groenten en fruit zoals aardappelen, bloemkool en appels bevatten in minder dan 1 procent van de gevallen resten van bestrijdingsmiddelen boven de wettelijke limiet. Dit beeld is anders bij producten die geïmporteerd worden uit landen buiten de Europese Unie."

Bij de steekproefcontroles in 2010 en 2011 richtte de NVWA zich al op risicoproducten en -landen, zoals tropische vruchten en kruiden uit Suriname, Vietnam en Thailand. In 42 gevallen was er een zodanige overschrijding van middelen die nog op het product zaten, dat gezondheidsrisico’s niet uit te sluiten waren. Waar mogelijk zijn deze partijen teruggehaald uit de handel gehaald of is de import geblokkeerd.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?