Beeld: stux via Pixabay
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor serviesgoed van melamine kunststof waar bamboe- en/of maïsvezels in zijn verwerkt. Niet meer gebruiken, luidt het advies.
Er is een kans dat er te veel van de potentieel gevaarlijke stof formaldehyde in voedsel of drinken terechtkomt bij gebruik van het servies. Importeurs en aanbieders moeten de producten direct uit de handel halen en autoriteiten zullen hierop handhaven, meldt het RIVM.
Bamboe-melamine serviesgoed, in de volksmond vaak bamboe servies genoemd, is populair geworden door de vermeende duurzaamheid. In werkelijkheid bestaan deze producten grotendeels uit melamine kunststof waar bamboevezels aan zijn toegevoegd. Ze geven stoffen af zoals formaldehyde en melamine en die kunnen bij te hoge hoeveelheden schadelijk zijn.
Eerdere signalen vanuit de EU zette de NVWA aan eigen onderzoek te doen. De autoriteit bemonsterde en analyseerde bekers, kommen en mokken van melamine kunststof met bamboevezels (herkenbaar als hard, slijtvast, herbruikbaar serviesgoed - dus geen wegwerpservies of servies van bamboe zónder melamine). Een aantal artikelen overschreden de zogenoemde migratielimiet voor formaldehyde aanzienlijk.
Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO) van de NVWA onderzocht vervolgens in hoeverre sprake is van een gezondheidsrisico. Daaruit bleek dat de afgifte van formaldehyde hoger was als er bamboe in het servies verwerkt was. Effecten op de gezondheid kan BuRO daarom niet uitsluiten. Als je te veel formaldehyde binnenkrijgt, kan dat leiden tot maagirritatie of maagzweren. Op basis van de risicobeoordeling adviseert BuRO om alle kunststof serviesgoed met bamboe en/of maïsvezels niet meer te gebruiken en van de markt te halen.
Het betreffende serviesgoed is bovendien niet beoordeeld door de EU-voedselveiligheidsautoriteit, dus veiligheid kan niet worden gegarandeerd en maïs- of bamboevezels toevoegen aan kunststof gebruiksartikelen is daarom niet toegestaan.
Meer informatie over het advies en het onderzoek vind je op de website van NVWA.