AMSTERDAM - De nieuwe norm voor omega-3 vetzuren van Keuringsraad Koag/Kag is op 1 mei in werking getreden.
Als een product per portie (dagdosering) 15 procent van de aanbevolen 450 milligram bevat, mag in reclame 'bevat omega-3' worden gebruikt.
Wanneer die dagdosering 20 procent bevat, mag dat 'rijk aan omega-3' zijn en bij 150 procent 'hooggedoseerd'.
De nieuwe norm heeft alleen betrekking op EPA en DHA. Het plantaardige omega-3 vetzuur ALA moet namelijk in het lichaam nog in één van de andere omega-3 vetzuren worden omgezet en dat gebeurt maar ten dele.
Bindend
De norm is bindend voor de leden van de brancheorganisaties NPN en Neprofarm en geldt ook voor bedrijven die hun claim aan de Keuringsraad Koag/Kag voorleggen. De Keuringsraad beoordeelt of een bewering geen medische claim is. De indicatieve lijst gezondheidsaanprijzingen wordt vrijwel altijd gevolgd door de VWA.
De nieuwe norm volgt op de in december 2006 gepresenteerde richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Daarin wordt 450 milligram Omega-3 visvetzuren (EPA en DHA) aanbevolen. Daarvoor was dat 200 milligram.
Voedings- en gezondheidsclaims
In juli treedt de EU-verordening voedings- en gezondheidsclaims in werking. Voedselagentschap EFSA legt een lijst aan met generieke claims. 'Of daar ook claims voor Omega-3 in opgenomen worden en in hoeverre de bewoording van claims komt vast te liggen, is echter nog niet duidelijk', aldus keuringssecretaris van de Keuringsraad Koag/Kag Clarinca van Assen.
Lees ook:
Omega-3 inname te laag (20 maart 2007)
Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Omega-3
Zie ook:
Dossier voedings- en gezondheidsclaims