Onderzoek naar invloed volkoren op veerkracht

3 juni 2015

In Nederland start een onderzoek naar de gezondheidseffecten van volkorentarweproducten als brood en ontbijtgranen. De nieuwe 'Graandioos’-studie onderzoekt bij proefpersonen met name de ‘veerkracht’ van het menselijk lichaam.

Dat meldt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

Veerkracht gaat uit van effecten op gezondheid in de ‘schokabsorberende’ functie van het lichaam. Het komt erop neer dat hoe veerkrachtiger het menselijk lichaam kan omgaan met dagelijkse invloeden, hoe gezonder het is.

Voedingsstoffen in volkorentarwe, zoals mineralen, vitamines, voedingsvezels, polyfenolen en lipiden, ondersteunen bij het optimaal veerkrachtig kunnen functioneren.

16 weken lang

Een 50-tal deelnemers doet 16 weken lang mee aan de Graandioos- studie, zowel mannen als vrouwen, tussen de 45 en 70 jaar oud.

Een groep neemt dagelijks volkorentarwe producten, zoals sneetjes brood,  broodjes en ontbijtgranen. Een controlegroep eet dagelijks 'witte graanproducten'.

Stresstest

De proefpersonen worden aan het begin en aan het einde van het onderzoek blootgesteld aan een ‘stresstest’, waarmee een ‘fysiologische schok’ wordt toegebracht.

De stress voor het lichaam die hierdoor ontstaat (vooral voor het spijsverteringsysteem), is meetbaar in de reactie van diverse bloedwaarden.

Terugkeer naar basisstand

Onderzocht wordt de snelheid waarmee de bloedwaarden weer terugkeren naar de basisstand. Dit vormt een graadmeter voor de veerkracht van de studiedeelnemers.

Bij gezonde deelnemers wordt de basisstand sneller bereikt dan bij deelnemers met gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd cholesterolgehalte of verhoogde bloeddruk, of een verstoord glucosemetabolisme of verstoorde leverfunctie.

10.000 dagelijkse porties

In totaal worden zo'n 10.000 dagelijkse porties volkorentarwe producten in meerdere bakdagen bij het NBC gebakken en geportioneerd. Alle portieverpakkingen zijn direct ingevroren op -25 °C om de versheid te garanderen.

De studie wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van TNO, Wageningen Universiteit, Universitair Medisch Centrum Groningen, NBC, Cereal Partners Worldwide en Goodmills Innovation. Ook het Ministerie van Economische Zaken draagt bij aan het project.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?