Onderzoek naar vleesvervangers op basis van eiwitten uit gras

7 februari 2023 Redactie Food

Met eiwit uit gras vleesvervangers ontwikkelen. Dat is het doel van de samenwerking tussen het Brabantse familiebedrijf Schouten Europe en het Noord-Limburgse Grassa. Graseiwit is een geschikt alternatief voor soja, een ingrediënt dat nu vaak in vleesvervangers wordt gebruikt. Grassa en Schouten gaan de komende jaren de toepassingsmogelijkheden van graseiwit in vleesvervangers onderzoeken en testen.

“Graseiwit heeft een enorme potentie”, vertelt Rieks Smook, directeur van Grassa. “Gras brengt 2,5 keer zoveel eiwit op per hectare in vergelijking met soja. De beschikbaarheid van gras is uitstekend. Het graseiwit is een hoogwaardig, lokaal en schaalbaar alternatief voor soja. Ten opzichte van andere eiwitbronnen zorgt het voor een enorme reductie van de CO2 voetafdruk.”

Minder stikstof

“Een koe zet slechts 30 procent van het graseiwit om in melk en vlees. 70 procent wordt omgezet in mest. Grassa haalt vooraf een deel van die overtollige eiwitten uit het gras. Het restproduct, ontsloten gras, eet de koe. Zo wordt het eiwit dat in gras zit, optimaal benut”, vervolgt Smook.

Naast dat er 50 procent meer eiwit van dezelfde hectare land wordt gewonnen, wordt ook het stikstofprobleem aan de bron aangepakt. De import van soja wordt vervangen door graseiwit en door minder eiwit in het ontsloten gras, stoten de koeien minder stikstof (ammoniak) uit.

Eiwittransitie

“Als pionier en innovator in de markt van vleesvervangers, zijn wij steeds op zoek naar interessante eiwitbronnen die bij kunnen dragen aan de eiwittransitie”, aldus Henk Schouten, eigenaar van Schouten Europe. “Eiwit uit gras vinden wij zeer interessant. Het is onze ambitie om duurzame en lokale ingrediënten te gebruiken in onze producten. Het partnership met Grassa is daarom een mooie stap voor ons bedrijf. Onze productontwikkelaars zullen de komende jaren samen met Grassa de toepasbaarheid van graseiwit in vleesvervangers onderzoeken.’’

Schouten Vleesvervanger gras Henk Schouten (rechts) in de R&D keuken van Schouten

Rieks Smook van Grassa: “We hebben al partnerships binnen de diervoedersector en zijn heel blij dat we met Schouten Europe een exclusieve partner hebben gevonden voor de toepassing van graseiwit in humane voeding.”

Nationale eiwitstrategie

Om in de behoefte aan plantaardig eiwit te voorzien, wil de Europese Unie minder afhankelijk worden van de import van eiwitrijke gewassen als soja en meer zelfvoorzienend worden. De Nationale Eiwitstrategie van Nederland heeft als doel om de komende 5 tot 10 jaar de zelfvoorzieningsgraad van nieuwe en plantaardige eiwitten te vergroten, op een duurzame manier die bijdraagt aan de gezondheid van mens, dier en de natuurlijke omgeving. Het proces van Grassa wordt in de Nationale Eiwitstrategie genoemd en gezien als een veelbelovende innovatie om lokaal plantaardig eiwit te produceren.

Novel Food

Nieuwe voedingsmiddelen of ingrediënten worden op veiligheid gecontroleerd door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) en komen pas op de markt als ze zijn goedgekeurd. Graseiwit valt ook onder deze zogenaamde Novel Foods. Grassa en Schouten verwachten dat er goedkeuring komt voor de humane consumptie van graseiwitten. Daarom investeren beide bedrijven nu al gezamenlijk in onderzoek en productontwikkeling.  

Altijd op de hoogte blijven?