Onderzoek Phytophthora-resistente aardappel Held van de Smaak

1 oktober 2012

AMERSFOORT - De Vakjury van de Week van de Smaak heeft zaterdag 29 september Edith Lammerts van Bueren van het Louis Bolk Instituut verkozen tot Nationale Held van de Smaak. Ze won de prijs samen met aardappeltelers Niek en Michiel Vos.

Lammerts van Bueren en Niek en Michiel Vos kregen de award voor de ontwikkeling van aardappelrassen die resistent zijn tegen de schimmelziekte Phytophthora. Hun gedrevenheid leidde tot de ontwikkeling van een nieuw aardappelras: de Bionica, inmiddels op de markt onder de naam ‘Niek’s Witte’, verwijzend naar de witte kleur van de aardappel.

''Met de dubbele toekenning van de juryprijs, koos de jury voor een belangwekkende ontwikkeling voor de toekomst. Een toekomst waarbij de aardappelteelt verder zal moeten verduurzamen, en het gebruik van resistente rassen zal toenemen. De kunst wordt om dit proces te verbinden met smaak en smaakontwikkeling. De beide winnaars zijn daar vanuit hun eigen invalshoek en tegelijkertijd in een vruchtbaar partnership al nadrukkelijk mee bezig. De richting die ze zijn ingeslagen – in het volle besef van de lange weg die zij nog moeten gaan – sprak de vakjury zeer aan. Na uitgebreid beraad kwam zij daarom tot de unieke keuze voor twee ‘ex aequo’ winnaars'', aldus de jury.

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar Jac Nijskens van de Historische Groentenhof in het Limburgse Beesel. Precies tien jaar geleden begon Nijskens met het opnieuw onder de aandacht brengen van tot dan toe vergeten groenten, zoals pastinaak, schorseneren, en snijbietjes.

Thema van de week van de Smaak is dit jaar de aardappel.

Lees ook:

Nominatie Food Valley Award voor houdbaar sap Hoogesteger (19 juni 2012)

Altijd op de hoogte blijven?