'Onderzoek voedingsinterventies ouderen onder de maat'

1 december 2011

DEN HAAG - Of voedingsinterventies bij ouderen gezondheidswinst opleveren, is niet duidelijk. Er is veel onderzoek op dit gebied, maar de kwaliteit daarvan is onder de maat. Dat stelt de Gezondheidsraad.

Ondervoeding bij ouderen wordt gezien als een belangrijk gezondheidsprobleem. Ziekenhuizen en zorginstellingen zijn daarom alert op tekorten aan eiwit en energie bij ouderen en geven in dat geval bijvoeding (extra eiwit en energie). Maar hoe groot dit probleem precies is en in welke gevallen bijvoeding helpt, is onduidelijk. Er is beter onderzoek nodig om de aanpak van ondervoeding te onderbouwen, aldus de Gezondheidsraad in zijn advies Ondervoeding bij ouderen aan de minister van VWS.

Als iemand langdurig te weinig eiwit en energie binnenkrijgt is dat schadelijk voor de gezondheid. Onduidelijk is echter wanneer er sprake is ondervoeding. Er is geen gouden standaard om ondervoeding vast te stellen. De huidige aanpak van ondervoeding bij ouderen is gebaseerd op het idee dat het altijd zinvol is ondervoeding te behandelen. Het is echter maar de vraag of dat klopt. Omdat een betrouwbare meetmethode ontbreekt, is de als ondervoed aangemerkt groep ouderen mogelijk te groot."Er is weliswaar onderzoek dat laat zien dat er een verband is tussen ondervoeding en bijvoorbeeld sterfterisico, maar onbekend is of dat verband oorzakelijk is", stelt de Gezondheidsraad.

Samenwerken
De Gezondheidsraad pleit voor gedegen wetenschappelijk onderzoek om inzicht te krijgen in de omvang en meest effectieve aanpak van ondervoeding bij ouderen. Voor hoogwaardig onderzoek van voldoende en omvang en duur. moeten instellingen volgens de raad samenwerken.

Lees ook:
'Ouderdomskwalen zijn niet normaal (15 november 2011)'

'Ouderenpanel moet industrie adviseren' (13 september 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over ouderen en voeding

Altijd op de hoogte blijven?