Oorlog Oekraïne: ‘Brood wordt twee keer zo duur’

14 maart 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Brood gaat tot ver in 2023 meer kosten vanwege de oorlog in Oekraïne, schrijft het Parool. Brood kan wel twee keer zo duur worden.

Eerder werd al bekend dat de prijzen van onder andere graan en gas flink stijgen dankzij de oorlog. Een groot deel van het Europese graan komt namelijk uit Oekraïne en Rusland. Volgens analisten van Rabobank kan de prijs van graan naar 550 euro per ton stijgen wanneer de Zwarte Zeehavens dicht blijven.

Verdubbeling

De analisten spreken over een verdubbeling van de prijs van brood. Een kilo brood kost nu gemiddeld 2,71 euro, maar dat kan een bedrag van boven de vijf euro worden. Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij zegt in het Parool: “In de grote industriële bakkerijen liggen de inkoopprijzen grotendeels vast, op enkele dubbeltjes per kilo brood. Dit soort kostenstijgingen kunnen we echt niet dragen.”

Naast brood worden ook pizza, pasta, koekjes en crackers naar verwachting duurder. Volgens speculanten op de Parijse agrobeurs verdwijnen de gevolgen van de Oekraïnecrisis op de voedselprijzen op zijn vroegst rond september 2023.  

Bron: Het Parool

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?